Mir – Božji dar

Kristova prisutnost u našim životima u svim je okolnostima izvor istinskoga i stalnog mira: »Mir vama«, govori nam.

Gospodinov nauk sadrži »radosnu vijest mira«. To je blago koje je ostavio u naslijeđe svojim učenicima za vijeke vjekova: »Mir vama ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje.«

Gospodinov mir u potpunosti nadilazi mir svijeta koji može biti površan, prividan, koji možda proizlazi iz sebičnosti i spojiv je s nepravdom. Krist je »mir naš« i naša radost; grijeh, naprotiv, sije nemir i žalost u duši. Mir kršćanina, toliko potreban za apostolat i suživot, unutarnji je red, spoznaja vlastitih bijeda i krjeposti, poštivanje drugoga i potpuno povjerenje u Gospodina, koji nas nikada ne napušta. Taj mir plod je poniznosti, božanskog sinovstva i borbe protiv vlastitih strasti koje uvijek naginju neredu. Mir se gubi zbog grijeha, zbog oholosti i nedostatka iskrenosti prema samome sebi i prema Bogu. Mir se također gubi nestrpljivošću, kad i u nedaćama života ne znamo prepoznati Božju providnost. Iskrena ispovijed jedno je od glavnih sredstava koje nam daje Bog kako bismo iznova zadobili mir izgubljen grijehom i zanemarivanjem milosti.

Kršćanin je čovjek otvoren prema miru i njegova prisutnost mora odavati vedrinu i veselje. Ali radi se o istinskome miru, a ne o njegovim nadomjestcima. Blaženi smo kada znamo donijeti mir onima koji su ožalošćeni, kada smo sredstvo jedinstva u obitelji, među našim kolegama na poslu i među svim ljudima koje susrećemo u svakodnevnom životu. Da bismo mogli izvršiti ovaj iznimno važan zadatak, moramo biti skromni i srdačni, jer »oholost rađa samo svađu«. Čovjek koji nosi mir u svojemu srcu zna ga drugima podariti bez da ga nameće, a drugi u njemu vide oslonac i vedrinu. To je velika pomoć i u apostolatu. Mi, kršćani, moramo širiti unutarnji mir iz svojega srca gdje god se našli. Onaj, pak, koji je ogorčen, tjeskoban i pesimist, kojemu nedostaje mira u srcu, uništava svakoga koga susretne.

Nastojmo u ovim danima Došašća poticati mir i radost i usred nevolja; naučimo se pronaći Gospodina u svemu, pa i u teškim trenutcima. Sveta Marija, Kraljica mira, pomoći će nam zadobiti mir u našim srcima, ponovno ga pronaći – ako smo ga izgubili – i prenijeti ga ljudima oko nas. Budući da se bliži blagdan Bezgrješnoga Začeća, nastojat ćemo joj se obratiti preko dana, imati je više prisutnu u svojemu poslu i ponuditi joj i koji osobiti znak naše ljubavi.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)