Naši grijesi i ispovijed

Grijeh, budući da je najveća čovjekova tragedija, stvara duboki poremećaj u onome koji ga čini. A tko je poremećen, širit će nemir i na one koji ga okružuju. U sakramentu pokajanja Gospodin, osim što oprašta grijeh, vraća duši izgubljeni red i sklad.

Najbolji način da pripravimo svoju dušu na Gospodinov dolazak jest pripraviti se dobro za ispovijed. Potreba za ovim sakramentom, izvorom milosti i milosrđa kroz cijeli naš život, posebno dolazi do izražaja u ovo vrijeme kada nas liturgija Crkve potiče i ohrabruje na iščekivanje Božića.

Ispovijed je, uz svetu euharistiju, sakrament koji nas pripravlja i za konačni susret s Kristom na kraju našega života. Sav naš život neprekidno je došašće, iščekivanje posljednjega trenutka za koji se ne prestajemo pripravljati iz dana u dan. Tješi nas pomisao da i sâm Gospodin žarko želi da budemo s njim »u novom nebu i novoj zemlji«.

Pomirenje svakog čovjeka s Bogom i Crkvom u sakramentu ispovijedi jedno je od najintimnijih i najosobnijih ljudskih djela. Kod svake ispovijedi promijeni se mnogo važnih stvari u svetištu naše savjesti. Ujedno, ne smijemo zaboraviti da ovaj sakrament nosi u sebi duboku i neodvojivu društvenu dimenziju. Kod osobe koja se ispovijeda mnoge se stvari mijenjaju u obiteljskoj sredini, na fakultetu, na poslu, u odnosu prema prijateljima itd.

»Odriješiti« spone grijeha i u isto vrijeme svezati čvorove bratstva: ne bismo li trebali pristupati ovom sakramentu s više radosti i točnosti, znajući da samim time što se dobro ispovjedimo pomažemo mnogim drugim kršćanima, a posebice onima oko nas? Zamolimo Boga zajedno s Crkvom: »Utješi nas dolaskom svojega Sina, da nas više ne okuži stara zloća grijeha.«

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)