TROPLETOV KALENDAR ZNAČAJNIH DANA KROZ 2018. GODINU

Kalendar ZDKG-2018

Ciljevi djelovanja i programske zadaće HKZ Troplet su, između ostaloga, raditi na duhovnoj obnovi i moralnoj preobrazbi hrvatskoga naroda, te čuvati i njegovati cjeloviti hrvatski identitet. Značajne sastavnice našeg identiteta su vjera, povijesti kulturna baština. Polazeći od činjenice da prosječan Hrvat prilično malo zna o hrvatskoj kulturnoj baštini, o značajnm događajima iz naše povijesti (osobito novije), o vjeri pa i općenito o zapadnoj kršćanskoj civilizaciji, HKZ Troplet nastoji to promijeniti i zainteresirati svakoga pojedinca za proučavanje našeg identiteta – baštine, povijesti i vjere.

Stoga HKZ Troplet svake godine, pa i ove, napravi Kalendar značajnih dana. U tom Kalendaru su spomenute tri kategorije “značajnih dana“:

  • Prvo (svetac dana), obuhvatili smo sve zapovjedne svetkovine, spomendane svih hrvatskih svetaca i blaženika, spomendane svih svetaca koji su patroni katoličkih župa u Bosni i Hercegovini, kao i još neke spomendane i svagdane značajne za našu tradiciju i baštinu.
  • Drugu kategoriju čine značajni datumi iz hrvatske povijesti. Ovdje smo veću pozornost posvetili novijoj povijesti, Domovinskom ratu i ostvarenju samostalnosti, kako zbog toga što su datumi iz novije povijesti pouzdaniji, a još više jer naši mladi kroz odgoj i obrazovanje vrlo malo uče i znaju o tim događajima.
  • Treće, obuhvatili smo svjetske, međunarodne i nacionalne dane koji se obilježavaju kod nas i u svijetu, a koji su u skladu s kršćanskim svjetonazorom koji zastupa i promovira Troplet.

Ranije smo kalendar tiskali kao plakat na B1 formatu. Namjera nam je bila istaknuti plakate na svim javnim mjestima na kojima se masovno okupljaju ljudi: u čekaonicama, u hodnicima i učionicama škola i fakulteta, kao i na sličnim mjestima kako bi bili dostupni što širem krugu ljudi, koji bi ih pogledali, naučili nešto novo i zainteresirali se proučavanje navedenih stavki.

Nažalost, zbog nedostatka financijskih sredstava, zadnjih godina nismo tiskali Kalendar ali smo ga izrađivali u digitalnom obliku. Sad je Kalendar tu, na Tropletovoj web stranici, u PDF formatu. Kao temelj poslužio je Imendanski kalendar Biskupske konferencije BiH.

Kalendar možete „skinuti“ klikom na KALENDAR-2017, isprintati (A3 format ili veći) i postaviti na kakvo istaknuto mjesto. Ili ga možete zadržati u digitalnom, PDF obliku. Može vam poslužiti kao izuzetno kvalitetan vodič i pomagalo za podsjećanje, učenje, obilježavanje značajnih dana i za planiranje različitih aktivnosti. Podijelite ga s drugima, pogledajte svakodnevno i podsjetite se na značajne dane kroz godinu. Detalje o svakom od „značajnih“ ali i o svakom od ostalih „običnih“ dana kroz godinu možete pogledati na Tropletovoj stranici, klikom na pojedini naslov u izborniku „Katolički kalendar“. Tu se nalazi i popis svih patrona i pripadajućih župa u BiH.

 

Poveznica: KALENDAR-2017