Josip Jović: Kako je Nada Murganić digla zemlju na noge

RTL je objavio jednu u nizu sličnih vijesti u drugim medijima, u kojoj se kaže da je ministrica obitelji, demografije i socijalne skrbi Nada Murganić svojom izjavom o bračnoj svađi u obitelji Tomašević podigla cijelu Hrvatsku na noge. Ove subote suncem okupanom Rivom građani su lagano šetuckali ili sjedili ispijajući kave i čajeve, a gospođa Murganić nikome nije bila na pameti.
Tipičan, rekli bismo na prvu loptu, primjer medijskog pretjerivanja, ali nije samo to. Na spomenutu izjavu promptno je reagirao Forum žena SDP-a i potpredsjednik ove stranke Zlatko Komadina, tražeći ministričinu ostavku ili smjenu.
Izjavu je osudila i Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, jedna od brojnih pravobraniteljica za ovo i ono, inače tipičan primjer besposlenog i dobro plaćenog popa što jariće krsti.
Što je uopće tako skandalozno u izjavi Nade Murganić?
Ona je onako zaskočena na ulazu u automobil pomalo nespretno u povodu vijesti da je Mara Tomašević povukla sve optužbe protiv svog muža, požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića otprilike kazala da se ipak radi o bračnim razmiricama, svađama i pomirenjima.
Uistinu, ovaj slučaj i jest problem dviju osoba i jedne obitelji, i eventualno policije, tužitelja i sudova. I ne znam što uopće tu politika ima raditi i unaprijed suditi, a da zapravo nitko pouzdano ne zna što se u četiri zida događalo.
Ali, politika, dakako, ima uvijek i u svemu svoje prste, svakom loncu želi biti poklopac, pogotovo ako to može iskoristiti za neke svoje propagandne ciljeve. Baš te moralne paničare bez morala briga za Maru Tomašević, čije je povlačenje opužbi na račun muža izazvalo neskriveno razočaranje.
Nasilje u obitelji, nasilje nad ženama samo zato što su žene, bojni je poklič različitih feminističkih, transeksualnih i raznih drugih udruga kojima svaki slučaj nasilja ove vrste, između ostalog, dobro dođe kao argument za ratifikaciju konvencije oko koje se lome ideološka koplja.
Eh, da je ta konvencija već ratificirana, onda ni Tomašević ne bi digao ruku na svoju ženu. Političko-medijsko tretiranje nasilja HDZ-ova župana odlična je ilustracija i kako se jedan slučaj koristi da bi se cijela stranka ocrnila kao nasilnička, slično kao što se svaki slučaj pedofilije u crkvi koristi za prikazivanje crkve kao pedofilske organizacije.
Jedan film prikazan na televiziji ovih dana svojim vrijeđanjem, seksizmom, izrugivanjem i sarkazmom predstavlja svojevrsno, sada već javno nasilje nad ženama, udovicama poginulih branitelja, ali nitko nije ustao u njihovu zaštitu osim njih samih.
I osim ministra branitelja Tome Medveda, koji je zbog toga i od vlastite stranke dobio po prstima s prijetnjom smjene. Naravno, jedan ministar nema pravo tražiti zabranu prikazivanja nekog filma na TV-u, ali ima apsolutno pravo izraziti svoj stav.