Znanstvenici napravili 3D prikaz Isusova tijela služeći se Torinskim platnom

Tim talijanskih profesora i znanstvenika kreirao je trodimenzionalnu presliku Isusa služeći se Torinskim platnom.Foto: it.aleteia.org

Foto: it.aleteia.org

Profesor strojarstva i toplinskih mjerenja na Sveučilištu u Padovi, Giulio Fanti, za La Stampu je izjavio kako je skulptura trodimenzionalni prikaz Čovjeka s Platna u stvarnoj veličini, napravljena prema preciznim mjerenjima uzetim s platna u koje je Kristovo tijelo umotano nakon razapinjanja. On vjeruje kako skulptura predstavlja stvaran izgled Isusa Krista.

„Naša istraživanja pokazuju kako je Isus bio čovjek iznimne ljepote. S dugim udovima, ali kršne građe, bio je visok 180 cm, dok je tadašnja prosječna visina bila oko 165 cm. Također, imao je kraljevski i veličanstveni izraz“, dočarao je prof. Giulio, prenosi Bitno.net.

Na 3D prikazu, kojeg je izradio kipar Sergio Rodella, također se mogu vidjeti i rane koje je zadobio Krist prilikom svoje muke. Profesor tvrdi kako je na platnu „izbrojao 370 rana nastalih bičevanjem“. „Pritom nisam ubrajao rane na bokovima, s obzirom na to da su samo prednji i stražnji dio tijela bili omotani platnom. Stoga možemo iznijeti hipotezu o barem 600 udaraca. Također, 3D rekonstrukcija omogućila nam je da otkrijemo kako je u trenutku smrti Čovjek s Platna bio nagnut na desnu stranu jer je njegovo desno rame bilo dislocirano toliko snažno da je oštetilo živce“, objasnio je talijanski profesor.

KT