Neka ti ona bude broj jedan

SAVJETI ZA MUŽEVE

Ljubav je u volji; to je odluka. Ako ženu ljubiš svojom voljom, ona će poslati tvoje osjećaje prema nebu!

Foto: Shutterstock.com

Gary Smalley jednom je imao golem problem u braku. Njegova se žena požalila da bi on odgodio izlazak i otišao činiti “nešto drugo” kada bi god planirali zajednički izlazak i pojavilo se nešto drugo.

Rekla mu je: “Ti bi radije bio na poslu, sa svojim prijateljima ili savjetovao klijente nego što bi proveo vrijeme sa mnom.” On je, zapravo, činio da se osoba koja bi trebala biti najvažnija u njegovom životu, osjeća najmanje važnom. Počeo se mijenjati, pa je u If Only He Knew napisao: Žšelio sam joj reći da je ona najvažnija osoba umom životu. šŽelio sam se tako osjećati. Na početku nisam imao taj osjećaj, ali želio sam ga imati.

Ljubav je u volji

Kako sam pokušavao učiniti je sebi važnijom od bilo koga drugog, uskoro sam počeo osjećati da je ona moj prvi prioritet … Drugim riječima, nutarnji topli osjećaj koji sam imao prema Normi, započeo je gorjeti nakon što sam postavio “kraljičinu krunu” na njezinu glavu. To je ključ svake veze. Osjećaji slijede nakon truda. Ako želiš da osjećaji ulete prije nego što se potrudiš, nikada ne ćeš biti sretan. Ljubav je u volji; to je odluka. Ako ženu ljubiš svojom voljom, ona će poslati tvoje osjećaje prema nebu! Nemoj to nikada zaboraviti.

Žšena koja svaki dan prima voljnu ljubav svoga muža, učinit će da se on osjeća kao kralj. A, tek kada dože vrijeme za njenu tjelesnu reakciju na njega u bračnom zagrljaju! (To je prema mojim najpovjerljivijim izvorima.) Daljnja pouka Smalleyeve priče jest da nju učiniš brojem jedan. Nikada, nikada, nikada nemoj odustati od izlaska sa svojom ženom zbog razloga koji bi bio manje važan od dobrobiti čitave nacije.

Najveće pogreške

Jednom sam savjetovao mladi bračni bar koji je imao sve uobičajene probleme. Jedno su drugog izluđživali i napetost je bila vrlo velika kada su došli k meni. Uspio sam nagovoriti muža da povede ženu na izlazak, nešto što već odavna nije bio učinio. Ona je već isplanirala da netko čuva dijete, a takožđer su bile obavljene i rezervacije za večeru u restoranu. Tri dana prije nego što se to trebalo zbiti, njegov mu je prijatelj ponudio dvije karte za utakmicu doigravanja američke profesionalne košarkaške lige # NBA.

Da je njegova žena voljela košarku, bio bi mogao povesti nju, ali on je znao da ona ne mari za košarku. Mislio je kako s njom može izaći svaku večer, ali karte za utakmicu doigravanja su nešto što će dobiti samo jedanput u životu. Velika pogrješka. Da je na romantičan način ljubio svoju ženu, da ju je svaki tjedan pozivao na izlazak i da je kroz prethodne dvije godine koristio svaku priliku da joj pokaže koliko mu ona znači, možda bi bio u mogućnosti da ovoga puta otkaže izlazak radi košarkaške utakmice. Ali, u ovoj prilici, bila je pogrješka što je to uopće spominjao.

Na kraju, otišli su na večeru, zabavili se, ali u njoj se još kuhalo u trenutku kada su ponovno došli k meni. Imaš zakazan izlazak sa svojom ženom i priliku da odeš na najvažniju nogometnu utakmicu? Zaboravi. Snimi je, zato si uostalom kupio videouređžaj. Tvoja momčad možda i postigne prevažnu pobjedu, ali ti ćeš izgubiti ako ne požđeš s njom. To vrijedi kako prije braka tako još više u braku! Možda postoji iznimka ako si se odnosio prema njoj kao prema kraljici kroz dugi vremenski period, ali da sam ja ti, ne bih riskirao.

Pruži joj više od samo malo poštovanja…

Nikada ne omalovažavaj njezino mišljenje o bilo čemu. Možda se ne slažeš, ali nemoj se odnositi kao da njezino mišljenje ne vrijedi ništa. Poštuj je u sve vrijeme. To je dio poštovanja svoje žene, a kada se oženiš, obećaješ da ćeš je ljubiti i poštovati sve dane života svoga. Jedan par koji sam savjetovao imao je grozne probleme u braku. Zamolio sam ih da svako jutro šapću jedno drugome: “Danas ću te voljeti i poštovati.” Njihov se brak definitivno poboljšao.

Predlažem da počevši od danas i ti kažeš sam sebi, “Danas ću voljeti i poštivati svoju djevojku.” Još jedna stvar može uništiti vezu, to je prevelika kritičnost. ȃesto se pojavljuje u braku, ali zna se pojaviti i pri udvaranju. Tako je lagano dobiti naviku kritiziranja svoje drage, a ništa ne može brže učiniti vaš odnos kiselim. Gotovo sve knjige o bračnim problemima izjavljuju: “Prestani kritizirati svoju dragu.” Za one koji se udvaraju, ja kažem: “Nemoj niti počinjati!”

I nemoj kritizirati…

Gary Smalley gledao je nogometnu utakmicu sa svojom obitelji jedne nedjelje i njegova je žena napravila sendviče za sebe i za djecu, ali nije za njega. Nekoliko dana kasnije skupio je hrabrosti da je upita zašto. Rekla je: “Jesi li ti pri sebi? Shvaćaš li ti da svaki put kada ti napravim sendvič, ti o njemu kažeš nešto kritično? ‘Norma, nisi mi stavila dovoljno zelene salate. Nije li ovaj avokado nezreo? Stavila si previše majoneze.’ Onaj dan jednostavno nisam željela biti kritizirana.” On je tada mogao s njom raspravljati o “svaki put” frazi, ali nije. Već je ranije naučio da kada je žena uzrujana “svaki put” jednostavno znači “često”. Nakon toga hvalio je svaki njezin sendvič i voila! Nanovo je dobivao sendviče.

U sljedećem tjednu pokušaj mali eksperiment: ubilježi svaku zgodu u kojoj kritizira svoju dragu i svaku zgodu u kojoj je hvali. Prvi bi broj trebao biti vrlo malen, a drugi velik. Uz to, ako omjer nije dva prema jedan ili veći, vrijeme je da se promijeni.

Preuzeto iz knjige Thomasa G. Morrowa “Kršćansko udvaranje u svijetu naglašene spolnosti – Vodič za katolike”

izvor: Bitno.net