Samo kada smo spremni na radikalnu promjenu stava možemo reći da smo krenuli za Isusom!

Često je naš život prožet matematičkim operacijama zbrajanja i oduzimanja.

Svakoga dana kalkuliramo o različitim stvarima ali i odnosima u našem životu. Kada razmišljamo o nečemu gdje bi mogli nešto uložiti, odmah se pitamo koliko će nam se to vratiti. Kada je potrebno nekome nešto dati očekujemo uzvratnu uslugu. “Isplatiti se” jedna je od najčešćih riječi kojima se koriste ne samo odrasli, nego i djeca. To je naša računica u kojoj ništa ne želimo prepustiti slučaju, u kojoj ništa ne želimo izgubiti.

No Isusova je logika drugačija. Traži od nas davanje bez očekivanja uzvrata. Ne praviti nikakvu računici kada se nekome nešto učini jer svaka će se računica na koncu obiti nama o glavu. To ponekad izgleda tako teško, ali jednom kada zakoračimo u svijet evanđeoskih vrijednosti počinjemo stvari promatrati drugim očima, počinjemo u sebi otkrivati želju da živimo takvim životom jer jedino sa takvim stavom i vrijednostima pronalazimo u sebi pravi mir.

Kada malo razmislimo činjenje dobra je ono što nas čini sretnim, što nam daje jedan fini osjećaj smislenosti našega života. Kada znamo da smo nekome promjenili svakodnevicu na bolje i naša je svakodnevica bolja. Ali dobro treba činiti i onda kada to nije lako, kada se kosi sa našim interesima, kada nakon svega toga mi gubimo. Ali nakon toga ostaje jedna promjena, nakon toga ovaj svijet ostaje bolji nego što je bio.

Kada smo spremni na takvu radikalnu promjenu stava možemo reći da smo krenuli za Isusom. Sve ostalo je samo korak naprijed, nazad dva. Uložite napor da vaše životno razmišljanje bude drugčije od trgovačkog gledanja vjere, ne tražite opravdanja za život kojim živite, već potražite Božju blizinu i vidjet ćete kako će sve stvari u vašem životu doći na svoje mjesto. Otkrijte Boga u prilikama kojima vas svakoga dana obasiplje i vi postanite prilika za nekoga drugoga.

Mario Žuvela