[VIDEO] Dragi mama i tata, znam da patite…I ja patim..

PISMO DJETETA RAZVEDENIH RODITELJA

Video koji na izravan i dirljiv način prikazuje da djeca itekako osjećaju posljedice razvoda

Dijete razvoda

“Moj osjećaj sigurnosti je nestao…”, piše na početku svog dirljivog pisma dječak čiji se roditelji razvode, a koji ih je na ovakav način htio podsjetiti da ono što se događa između njih utječe i na njegovu budućnost. Video koji je dosad vidjelo preko milijun ljudi objavljen je na stranici “The Child of Divorce” (Dijete razvoda), na kojoj djeca čiji su roditelji razvedeni dijele svoja iskustva o odrastanju u razorenoj obitelji.

“Dragi mama i tata, znam da patite. I ja patim. Osjećam se kao da se hranim vašom tenzijom, strahom i šokom. Iako sam mlad i ne mogu verbalno opisati ono što se događa u našim životima, ipak osjećam utjecaj teške situacije u našem domu. Srce mi se slama svaki put kad pomislim da moram odustati od jednog roditelja. Moj osjećaj sigurnosti je nestao.

Molim vas, ne pretpostavljajte kako sam otporan. Ne pretpostavljajte da će mi život biti jednak kao prije i da ću vas nastaviti jednako voljeti. Ja sam ljudsko biće, baš kao i vi. Moje potrebe su iste kao i vaše. Treba mi ljubav, pažnja, njega, stabilnost, dosljednost, naklonost, razumijevanje, strpljenje i ponajviše da budem željen.

Kada se svađate pokraj mene i kada me stavite u centar svojih rasprava, šaljete mi poruku da je pobjeda u svađi bitnija od mog života. Učim od vas da je bolje biti u pravu nego biti voljen. Učite me da me je napravila osoba koju je nemoguće voljeti i koja je pogrešna i da sam i ja na neki način pogrešan.

Kada gledam vašu bol, moje srce ispunja bol odrasle osobe, i vi kradete moje djetinjstvo. Oduzimate mi uvjerenje da je ljubav bezuvjetna, i šaljete mi poruku da trebam biti tvrd i nikoga ne voljeti kako ne bih zauvijek bio povrijeđen.

Možda ne razumijete ovo danas, a ja sam toliko malen da i ne razmišljate o mojoj budućnosti, ali zbog vas imam veće šanse da se i sam razvedem… Moja sigurnost je vaš posao. Bez vas i vaše zaštite, nema me tko braniti od svijeta.

Jednog će dana ovaj početni šok izblijedjeti. Ali to kakvi ste roditelji bili tijekom ove krize nikada neće izblijedjeti. Ili ću osjetiti vaš smisao za nesebičnost, podršku i zaštitu, ili ću imati ožiljak na srcu s porukom u kojoj piše: “Dobre stvari događaju se dobrim ljudima. Ja sam dakle loš.”

Bitno.net