Sedam samostana na mističnoj liniji od Irske do Izraela

Mistična zamišljena linija povezuje sedam samostana od Irske do Izraela. Je li to slučajno?

Tih sedam svetišta su jako udaljeni jedno od drugog, ali su poredani u istoj ravni – Svetoj liniji Sv. Mihovila Arkanđela. Prema legendi, linija predstavlja put kojim je Sv. Mihovil poslao Sotonu u pakao, piše Aleteia.

Linija za počinje na osamljenom otoku u Irskoj gdje se arkanđeo Mihovil ukazao Sv. Patriku kako bi mu pomogao osloboditi tu zemlju od Đavla. Tu se nalazi prvi samostan ove linije „Skelling Michael“, odnosno Mihovilove stijene.

„Skelling Michael“ u Irskoj

Slijedi točka u Engleskoj na planini Sv. Mihovila, otočiću za koji se govori da je na njemu svetac razgovarao s ribarima.

Zatim je u istoj ravni i otok Mont Saint Michel u Francuskoj gdje se navodno sam arkanđeo i ukazao, a danas je tu glasovito svetište. U Val de Susi je četvrto svetište Sacra Di San Michael – Samostan svetoga Mihovila, a 1000 kilometara dalje u Apuliji i Italiji je još jedno Svetište svetoga Mihovila.

Otok Mont Saint Michel u Francuskoj

Šesta točka linije je u Grčkoj na otoku Symiu gdje se nalaze samostan i jedan od najvećih na svijetu kipova Sv. Mihovila.

Sveta linija završava izraelskom Mount Carmel samostanu u Haifi.

Svetište u Haifi

U svakom slučaju, iznenađuje koliko su ta svetišta usklađena. No, detalji takvog usklađivanja također su zapanjujući. Naime, tri najvažnija mjesta, Mont Saint Michel u Francuskoj, Sacra San Miguel u Val de Susi i svetište Monte Sant’Angelo u Garganu nalaze se na istoj udaljenosti jedno od drugog. Neki kažu da je to podsjetnik Svetog Arhanđela koji upozorava vjernike od kojih se očekuje da budu pravedni dok koračaju pravim putom.

Aleteia navodi još jedan zanimljiv podatak – Sveta linija je savršeno usklađena s zalaskom sunca na dan ljetnog solsticija sjeverne hemisfere.

KT