Picula za Dnevnik.ba: Napadi iz Sarajeva su više usmjereni na europske rezolucije i presude Ustavnoga suda BiH nego na mene

“TENDENCIOZNI KRIVOTVORITELJI”

PIŠE: NIKOLINA LOVRIĆ

dnevnik.ba

Tonino Picula (Foto: Sandra Šimunović, Pixsell)

Eurozastupnik Tonino Picula u izjavi za Dnevnik.ba nedvosmisleno je poručio kako se zbog svoje funkcije u Europskom parlamentu ne želi uključivati u tekuću izbornu kampanju u BiH, čak i kada se radi o, kako je naglasio, „tendencioznim političkim krivotvorinama“.

Nakon što je SDP BiH od sestrinske stranke u Hrvatskoj zatražio ograđivanje od stavova eurozastupnika i člana SDP-a Hrvatske, Tonina Picule, a u kojima se on jasno i nedvojbeno pred vanjskopolitičkim odborom EP zauzima za izbornu reformu i poštivanje odluka Ustavnog suda BiH, zatražili smo komentar i glavnog aktera ove priče.

Tonino Picula u izjavi za Dnevnik.ba nedvosmisleno je poručio kako se zbog svoje funkcije u Europskom parlamentu ne želi uključivati u tekuću izbornu kampanju u BiH, čak i kada se radi o, kako je naglasio, „tendencioznim političkim krivotvorinama“.

“Čini mi se da kritičari, ionako, više ciljaju na Rezolucije EP-a, SSP EU/BIH kao i na odluku Ustavnog suda BiH nego na mene; a ti dokumenti spadaju u čvrste činjenice o lošem stanju u BiH, koje plitkim osporavanjima samo dobivaju na težini.” – zaključio je ovaj visokopozicionirani član hrvatskog SDP-a na apele koje je sestrinske stranka iz BiH uputila matičnoj stranci u Zagrebu.

Podsjetimo, nakon što se Tonino Picula pred vanjskopolitičkim odborom Europskog parlamenta, između ostalog kao voditelj Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose sa BiH, jasno založio za provođenje odluka Ustavnog suda BiH, odnosno izbornih reformi koje podrazumijevaju legitimno predstavljanje hrvatskog naroda u vlasti, Socijaldemokratska partija BiH, apelirala je kod imenjaka u Zagrebu da se ograde od, kako su naveli „rasističkih i uvredljivih“ stavova svoga člana.

SDP BiH u Piculinim stavovima vidi nastavak „retrogradne politike“ Bože Ljubića i Dragana Čovića, te se pita „proslavlja li on osnivanje paradržave Herceg Bosne koja je pred Tribunalom u Haagu označena kao zločinački poduhvat“.

Za SDP BiH, Picula je svojim izjavama prigrlio politiku podjela i nacionalizma, te su njegove izjave uvreda za sve socijaldemokrate.

Dnevnik.ba