Franjevačka braća traže od Svete Stolice istragu zbog svjedočenja nadbiskupa Carla Vigana

Franjevačka braća od obnove poslali su američkom apostolskom nunciju, nadbiskupu Christophu Pierreu, pismo potpore sve glasnijim zahtjevima da “Sveta Stolica pokrene istragu zbog konkretnih navoda sadržanih u svjedočenju nadbiskupa Carla Vigana”.

To svjedočanstvo prešutno povezuju papa Franju sa nizom visokih vatikanskih kardinala i biskupa koji su pokrivali seksualna zlostavljanja bivšeg kardinala Theodora McCarricka.

Fratri su pisali nadbiskupu Pierru u “duhu poslušnosti i poštovanja” i potvrdili svoju “sinovsku poslušnost i ljubav prema službi i osobi Vrhovnog svećenika”.

“Nažalost, nalazimo se usred teške krize u Crkvi izazvane grijesima svećenika i biskupa”, napisali su franjevci. “Ovi grijesi i zločini duboko su ranili Srce Kristovo i unakazili lice Njegove nevjeste, Crkve. Prvi korak ka čišćenju i ozdravljenju je otkrivanje pune istine onoga što se dogodilo. Tek tada nadležna civilna i kanonska vlast mogu donijeti presudu, prekršitelji mogu biti kažnjeni i uklonjeni, žrtvama nadoknađena šteta, skandal popravljen i pravda obnovljena”.

“Stoga se svojim glasovima pridružujemo  svima koji pozivaju da Sveta Stolica provede istragu o specifičnim tvrdnjama koje se navode u svjedočenju nadbiskupa Carla Maria Vigana”, nastavljaju franjevci. “Ističemo da ponavljamo riječi kardinala Daniela DiNarda: “Postavljena pitanja zaslužuju odgovore koji su konačni i temelje se na dokazima. Bez tih odgovora, nedužni ljudi mogu biti okaljani lažnom optužbom i krivci mogu biti prepušteni ponavljanju grijeha prošlosti.”

Fratri su obećali moliti za papu Franju jer je provođenje ove istrage “isključivo [njegova] odgovornost”.

Bez takve istrage i “istinske reforme i obnove”, Crkva je “ozbiljno onemogućena” u evangelizaciji.

“Kako možemo pozivati druge ljude u zajednicu Kristove Crkve, dok se ovaj odvratan oblak sumnji i moralne korupcije nadvija nad njom?” upitali su. “Kako možemo ukazati na čvrstoću Stijene na kojoj je Krist sagradio svoju Crkvu kada i Papa i njegovi najbliži suradnici ostaju pokriveni pod ovim opasnim oblakom?”

Da bi se “ovaj oblak” otklonio, “svaka tvrdnja navedena u svjedočenju nadbiskupa Viganòa mora biti ili javno potvrđena dokazima ili odbačena”, napisali su. Pored toga, svećenici i biskupi moraju “ponovo potvrditi javno nedvosmisleno opredjeljenje da vjerno slijede moralna učenja Katoličke Crkve, posebice u području ljudske spolnosti”. Citirajući dokument Kongregacije za katolički odgoj iz 2005, Franjevci su također istaknuli da se sve one koji “prakticiraju homoseksualnost, pokazuju duboke homoseksualne tendencije ili podržavaju takozvanu ‘gay kulturu’” ne smije primiti na bogoslovna sjemeništa.

Pismo Franjevačke braće od obnove možete u cijelosti pročitati ovdje