TDK2018 – MOLITVENI POHOD NA KRALJEVSKI GRAD BOBOVAC

TDK2018 – MOLITVENI POHOD NA KRALJEVSKI GRAD BOBOVAC

Sedamnaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i Četrnaesto Hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga održava se u subotu, 20. listopada 2018. na ostatcima drevnoga grada Bobovca pored crkve sv. Mihovila arkanđela nedaleko od Kraljeve Sutjeske.
U okviru Tropletovih dana kulture 2018., Tropletovi izvidnici će tradicionalno sudjelovati u Molitvenom pohodu na Bobovac, a pozivamo sve zainteresirane osobe da nam se pridruže.

mpb1

U subotu uz spomendan kraljice Katarine (25. listopada, dan kada je kraljica umrla u Rimu, 1478. godine), Vrhbosanska nadbiskupija i Ministarstvo obrane organiziraju Molitveni pohod na kraljevski grad Bobovac. Tako će biti i ove godine kada će katolici, pripadnici Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga svih razina (SIPA, Granična, Sudska, Zatvorska policija, policajci federalne i županijske razine) zajedno s vjernim katoličkim pukom iz raznih krajeva, moliti za osobne potrebe, za naš narod i za Domovinu. Sjedinjeni u molitvi s njima će biti i pripadnici Počasne zaštitne bojne Hrvatske vojske u povijesnim odorama, te vojni izaslanici, vojni kapelani i pripadnici međunarodnih snaga stacioniranih u BiH.

mpb2

Program molitvenog pohoda započinje okupljanjem kod rijeke Bukovice podno grada Bobovca, odakle će hodočasnici, predvođeni svećenicima i vojnicima u svečanim odorama sa stijegovima na čelu procesije, uz molitvu krunice krenuti prema Bobovcu. Misno slavlje na kraljevskom gradu Bobovcu započinje u 11 sati.

mpb3

Po završetku molitvenoga pohoda, za sve sudionike će biti pripremljen i podijeljen vojnički grah na mjestu okupljanja kod rijeke Bukovice. To će biti i prigoda za druženje vjerničkog puka, crkvenih dužnosnika, vojnika i redarstvenika.

mpb4

Bobovac je srednjovjekovni grad, a suvremenici su ga smatrali najutvrđenijim bosanskim zdanjem. Nalazi se nedaleko od sela Mijakovići i Dragovići, u župi Kraljeva Sutjeska, ali u općini Vareš. Smješten je na uskom kamenitu grebenu iznad sastavaka Bukovice i Mijakovske rijeke. Gradu se može prići iz dva smjera: od Kaknja preko Kraljeve Sutjeske i od Vareša. U pisanim izvorima prvi put se spominje 1350. godine. Podigao ga je ban Stjepan II. Kotromanić nešto prije prve polovice 14. stoljeća. Bobovac je bio sjedište bosanskih vladara od vladavine bana Stjepana II. Kotromanića, preko svih bosanskih kraljeva i kraljica sve do prestanka samostalnosti turskim osvajanjem Bosne 1463. godine. Sastojao se od gornjega grada s četvrtastom kulom, čiji ostatci i danas postoje, te donjega grada, na zaravni nižoj oko 20 metara, poligonskog oblika oko 40 metara duljine i oko 25 metara širine, od čega se danas raspoznaje dvorište i bunar. Kraljevska grobna kapela je bez stručnoga nadzora djelomice rekonstruirana tako da je njezina povijesna vrijednost narušena. Danas se na tom mjestu nalazi mauzolej dinastije Kotromanića.

mpb5

U Bobovcu se čuvala i kraljevska kruna, a vladari su ga nazivali svojim stolnim mjestom. Zbog svoga geostrateškog, vojnog i političkog značaja, u međuvremenu je bio meta napada različitih osvajača. Bobovac su Turci osvojili 21. svibnja 1463. nakon samo tri dana borbe. Predaja kaže da ga je predao knez Radak kojega su Turci nakon predaje pogubili uz obrazloženje kad je izdao svoga vladara kako neće turskoga. Kraljica Katarina se, po legendi, prije pada Bobovca sklonila u Kozovgrad ponad Fojnice, a zatim se na konjima “naopako” potkovanima, s pratnjom povukla na Kupres u Otinovce, odakle je otišla u Ston, zatim u Dubrovnik a odatle u Rim. U Rimu je umrla, a prije smrti Bosnu oporukom ostavila Svetoj Stolici. Njezin grob zauzima počasno mjesto u rimskoj bazilici Santa Maria Aracoeli.

 

HKZ Troplet svake godine organizira hodočašće Tropletovih izvidnika (djeca starijih razreda osnovne škole) i njihovo sudjelovanje u Molitvenom pohodu Bobovcu čime započinju Tropletovi dani kulture. Ove godine želimo omogućiti sudjelovanje u hodočašću svim zainteresiranim vjernicima te ćemo organizirati prijevoz autobusima. Jedan autobus će biti za izvidnike, a drugi za ostale hodočasnike. Troškovi prijevoza i ulaznica za hodočasnike iznose 25 KM po osobi. Po povratku s Bobovca planiran je posjet crkvi, samostanu i muzeju u Kraljevoj Sutjesci. Polazak će biti u subotu 20. listopada u 6.30 sati ispred sjevernoga (glavnoga) ulaza na stadion HŠK Zrinjskoga.

mpb7

Molimo sve zainteresirane da se jave Tropletovoj pleternici za mlade, gospođici Dori Rozić telefonski na broj 063/723-805, ili na e-mail troplet@troplet.ba gdje se mogu dobiti dodatne informacije. Prijave se primaju do nedjelje 14. listopada.

UO HKZ TROPLET

Fotografije: KTA