Homo-klerikalizam je kriv za slučajeve zlostavljanja u Crkvi

Dok se ovih dana za skandalozne slučajeve spolnog zlostavljanja djece i maloljetnika od strane pojedinih svećenika krivi ‘klerikalizam’, nitko se ne usudi javno progovoriti o tzv. ‘slonu u sobi’, to jest homoseksualnoj sub-kulturi koja se proteže kroz crkvenu hijerarhiju.

Čini se da je nadbiskup Charles Chaput jedini visoko rangirani prelat na Sinodi u Rimu koji se ne boji spomenuti ovu bolest koja je zarazila Crkvu.

Sigurno postoji određena doza negativnog klerikalizma, ali korijen problema je u aktivnim homoseksualcima i homoseksualnim predatorima među klericima koje slobodno možemo kriviti za loš klerikalizam – odnosno homo-klerikalizam.

Nadbiskup izravno govori o ovoj problematici u intervjuu za inače vrlo liberalan časopis iz Velike Britanije, The Tablet, pa prenosimo ključno pitanje i nadbiskupov odgovor:

The Tablet: Što biste željeli vidjeti u završnom dokumentu biskupske sinode vezano uz spolno zlostavljanje u Crkvi?

Nadbiskup Chaput: “Kontinuirana kriza spolnog zlostavljanja je izuzetno ozbiljna. Srećom, i papa Franjo i sinodalni oci to shvaćaju, a konačni dokument vjerojatno će odražavati njihovu zabrinutost. Ali, nisam baš siguran da će spomenuti korijene problema.

Klerikalizam je očito čimbenik spolnog zlostavljanja maloljetnika od strane svećenstva, ali ne i dominantan faktor, a vrlo malo laika koje poznajem su zadovoljni s takvim objašnjenjem, posebice roditelji. Vjernici laici smatraju da se treba obračunati i s homoseksualnošću i njegovom ulogom u krizi, ali nejasno je hoće li Sinoda biti spremna uključiti to u konačan tekst.”