Petir: Hrvati u Bosni i Hercegovini konstitutivni su narod samo na papiru

Eurozastupnice i eurozastupnici predstavili svoje programe

Photo: fah

GOVOR U EUROPSKOM PARLAMENTU

Ove godine obilježava se dvadeseta godišnjica potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan višegodišnji krvavi rat na području susjedne Bosne i Hercegovine. Taj sukob obilježila su brojna stradanja djece, žena i starijih osoba, progoni, masovna ubojstva i etničko čišćenje. Sporazum iz Daytona, potpisan 14. prosinca 1995. godine, označio je konačan kraj rata i omogućio temelje napretka i oporavka ratom razrušene Bosne i Hercegovine.

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta održanoj u Strasbourgu 16. prosinca 2015. godine raspravljalo se o rezultatima tog sporazuma, kao i njegovim nedostatcima kroz posljednjih dvadeset godina.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir istaknula je da je integracija u međunarodne organizacije ključan način osiguranja stabilizacije Bosne i Hercegovine. “Pristupanje Europskoj uniji i NATO savezu nosi brojna institucionalna osnaženja,” rekla je Petir i dodala je da je potrebno iskoristiti perspektive koje nudi članstvo u ovim organizacijama „kako bi se provele ozbiljne reforme i prilagodbe s ciljem uspostave kvalitetnog institucionalnog okvira za miran suživot i napredak svih građana Bosne i Hercegovine“.

Podsjetila je zastupnike Europskog parlamenta da je položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini i dalje težak. “Daytonski sporazum daleko je od savršenog i stoga je nužan dogovor svih strana o njegovoj nadogradnji koja će riješiti problem institucionalnih zastoja i položaja Hrvata koji su prema trenutnom aranžmanu konstitutivni narod samo na papiru i koji najviše trpe zbog nemogućnosti ostvarivanja svojih prava,”rekla je Petir. Istaknula je da je jedini prihvatljivi put za razvoj Bosne i Hercegovine sustav u kojem će svi narodi moći ostvarivati sva pripadajuća prava i u kojem dva naroda neće nadglasavati ili nadjačavati jedan narod.

Zaključila je da nadogradnja Daytonskog sporazuma mora biti izvedena tako da hrvatski narod u Bosni i Hercegovini bude zaista konstitutivan u političkom i socioekonomskom životu bez podređenosti drugim konstitutivnim narodima.

Izvor: narod.hr