Obilježena 22. obljetnica ubojstva 34 Hrvata u središnjoj Bosni

krizancevo_selo_1

Napad na hrvatsku enklavu u Vitezu u središnjoj Bosni dogodio se neposredno nakon odlaska humanitarnog konvoja Bijeli put, a nakon kratkih i žestokih borbi pripadnici bošnjačke Armije BiH zaposjeli ovo selo nadomak Viteza

Datum objave: 22.12.2015 | 18:19 Autor: ik/h

Molitvom, komemoracijom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u utorak je u Vitezu je obilježena 22. godišnjica od zločina u Križančevu Selu u kojemu su pripadnici Armije BiH pobili 34 hrvatska civila i vojnika, za što još uvijek nitko nije odgovarao pred sudom.

Svetu misu u crkvi Sv. Leopolda Mandića u naselju Dubravica, kod Viteza predvodio je viteški župnik uz koncelebraciju gučogorskog gvardijana fra Dragu Pranješa i još pet svećenika. Članovi obitelji žrtava i brojni dužnosnici, među kojima je bio i predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović nazočili su i na komemoraciji na kojoj se obratio ratni zapovjednik Viteške brigade HVO, pukovnik Mario Čerkez.

Napad na hrvatsku enklavu u Vitezu u središnjoj Bosni dogodio se neposredno nakon odlaska humanitarnog konvoja Bijeli put, a nakon kratkih i žestokih borbi pripadnici bošnjačke Armije BiH zaposjeli ovo selo nadomak Viteza.

U ovom napadu su ubijena 34 vojnika i civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je bilo i žena i staraca. Prema tvrdnjama obitelji žrtava, sva su tijela bila izmasakrirana, a bili su vidljivi brojni tragovi zlostavljanja.

Za zločin nad Hrvatima iz Križančeva Sela nitko još uvijek nije odgovarao.