Putin za Daily Star “prkosi Zapadu”, a za Foreign Policy Journal je “spasio mir u svijetu”

Putin za Daily Star “prkosi Zapadu”, a za Foreign Policy Journal je “spasio mir u svijetu”

Vladimir Putin je tradicionalno Rusima čestitao Novu godinu i pozvao ih na jedinstvo, govoreći isključivo o unutarnjim prilikama u zemlji. Istodobno je istaknuo da Rusija nikada nije imala pomagače i nikada ih neće ni uimati. U čudnom tumačenju novogodišnje poruke ruskog predsjednika je britanski tabloid Daily Star u tim je riječima prepoznao “prkosnu poruku Zapadu” i sve povezao sa slučajem Skripal.

Putin je govorio dok su u pozadini vidio Kremlj, i to je bila jedna od najgledanijih emisija na ruskoj televiziji, piše britanski tabloid.

“Nikada nismo imali pomagače i nikada nećemo. Zato je važno da budemo čvrst, ujedinjen i snažan tim. I neka nam prijateljstvo i dobre nade, koje nas sada sve ujedinjuju, prate u budućnosti, pomažu u radu i postizanju zajedničkih ciljeva”, izjavio je ruski predsjednik, prenosi Daily Star.

“Moramo riješiti mnoge goruće probleme u ekonomiji, znanosti i tehnologiji, zdravstvu, obrazovanju i kulturi. I što je najvažnije, korak po korak, nastojati poboljšati dobrobit i kvalitetu života, kako bi svi građani Rusije, svatko od nas, već u nadolazećoj godini osjetio promjenu na bolje”, dodao je Putin i poželio svim stanovnicima Rusije sretnu i uspješnu Novu godinu.

Naizgled, ali i ako je dublje analiziramo, izjava ne sadrži nikakve skrivene poruke.  Ipak je Daily Star opisao kao “prkosnu izjavu” u kontekstu pogoršanja odnosa između Rusije i Zapada 2018. godine, prije svega zbog navodnog trovanja Sergeja i Julije Skripal u Salisburyu. Tabloid podsjeća da je britanska premijerka Theresa May okrivila Rusiju “za taj pokušaj ubojstva i napad kemijskim oružjem na teritoriju Velike Britanije”, ali Putin je odbacio optužbe.

Foreign Policy Journal: Putinova humanost i smirenost su spasili svijet od rata

Trump Putin

Gotovo istovremeno, američki kolumnist Paul Craig Roberts u svom članku za Foreign Policy Journal piše kako je ruski predsjednik Vladimir Putin uspio očuvati mir u svijetu, unatoč agresivnim i provokativnim akcijama zapadnih zemalja protiv Moskve. Međutim, prema Robertsu, očuvanje mira je Putina koštalo popularnosti kod kuće.

Trenutno u svijetu postoji samo jedan lider – ruski predsjednik Vladimir Putin, piše američki politolog i ekonomist Paul Craig Roberts u članku za Foreign Policy Journal. Prema Robertsovim riječima, svi čelnici zapadnih zemalja su “sluge oligarhije ili vazali tih sluga”.

Istodobno, mir se sačuvao samo zahvaljujući humanosti i samokontroli Vladimira Putina, unatoč agresiji i provokacijama Washingtona. Ruski predsjednik mirno prihvaća “uvrede” koje bi prije dovele do rata.

Međutim, ruski vođa već plaća cijenu svoje smirenosti. Prema Robertsu, Putin je uspio sačuvati mir u svijetu po cijenu njegove popularnosti.

Prema posljednjim anketama, Rusi više ne osjećaju da je Rusija velika sila, a većina građana zemlje priznaje da su teško primili raspad Sovjetskog Saveza. Prema njima, kapitalizam je u Rusiju donio ekonomsku nestabilnost, a gubitak teritorija je uzrokovao osjećaj poraza.

“S jedne strane, stvaranje takvih uvjerenja je posljedica “demonizacije” Rusije od strane Washingtona i njegovim uvredljivim ponašanjem prema ruskom predsjedniku. Međutim, s druge strane, suzdržana reakcija Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova na laži o Rusiji i lažne optužbe protiv nje vrijeđaju domoljubne Ruse. Ranije si niti jedna američka vlada ne bi dopustila luksuz da se na sličan ponaša prema Sovjetskom Savezu”,  vjeruje Paul Craig Roberts.

Donald Trump

“Rusi očekuju da se Putin bori za svoju zemlju i da prestane tolerirati takav odnos prema njemu, kao i da prestane tretirati zapadne zemlje kao partnere, kada je očito da je Zapad neprijatelj Rusije”, nastavlja američki politolog.

Osim toga, zemlja je umorna od trpljenja nevladinih organizacija, medija i političkih stranaka koje financira Zapad. Prema njegovim riječima, Rusija je optužena za miješanje u politički život Zapada, ali je Zapad taj koji se miješa u rusku politiku.

“Rusija je za Ruse, a ne za izdajnike financirane od strane Zapada koji neumorno rade kako bi zapadnim novcem potkopali Rusiju”, piše Roberts.

Autor članka inzistira na tome da su Rusi patriote i da ne žele vladu koja bi zatvorila oči pred provokacijama u nadi da će Rusije postati sljedeći vazal Washingtona. Činjenica da 66% anketiranih Rusa priznaje nostalgiju prema SSSR-u svjedoči da takva politika ruske vlade nije opravdana.

Roberts primjećuje da Sjedinjene Države više nitko ne smatra mirotvorcem, nego kao “zlo koje širi svoju moć na Zapadu”. Naime, kada je američki predsjednik Donald Trump pokušao popraviti odnose s Rusijom, bivši direktor CIA-e John Brennan ga je nazvao “izdajnikom”. Trumpovu odluku o povlačenju američkih vojnika iz Sirije su mnogi nazvali “prijetnjom nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Država”.

“Ovo je svijet nad kojim se nadvila prijetnja. Čak i ako je Putinov slab odgovor na provokacije smanjio njegov rejting u zemlji, imati tako podcijenjen mir u svijetu hipersoničnog termonuklearnog oružja je trijumf zla”, sažima Paul Craig Roberts u članku za Foreign Policy Journal.

Zanimljivo, ali prema anketi ruskog Levada Centra, ovo je najniži rejting Vladimira Putina od kraja 2013. godine, kada “nije činio ništa” da se smiri situacija u susjednoj Ukrajini, a onda mu, nakon prevrata u veljači i ujedinjenja Krima s Ruskom Federacijom podrška raste na 80% i više, i tako ostaje sve do ljeta ove godine, kada se polako pada i sada politiku Vladimira Putina podržava 66% građana.

Ovaj trend ne bi trebalo vezati na blago povećanje PDV-a ili mirovinsku reformu i druge ne tako popularne mjere, jer su Vladimir Putin i njegovi najbliži suradnici tijekom najteže 2015. godine imali podršku javnog mnijenja u trenucima čak 89%, a nikada nije padala ispod 85%. To potvrđuje tezu Paula Craiga Robertsa da će Rusi izdržati sve, ali ne da ih se ponižava, niti njih ni njihovo izabrano vodstvo.

Daily Star / Foreign Policy Journal / Levada

izvor: https://www.logicno.com/vijesti/putin-za-daily-star-prkosi-zapadu-a-za-foreign-policy-journal-je-spasio-mir-u-svijetu.html