Kardinal Müller: neke crkvene vođe iskorištavaju krizu seksualnog zlostavljanja za guranje “vlastite agende”

Kardinal Müller: neke crkvene vođe iskorištavaju krizu seksualnog zlostavljanja za guranje “vlastite agende”

Crkvene vođe koje reduciraju problem seksualnog zlostavljanja svećenika na pojam “klerikalizma”, ne priznajući koliko je aktivna homoseksualnost među klerom pridonijela krizi, “ne žele se suočiti s pravim razlozima zbog kojih su maloljetnici, dječaci i mladići zlostavljani”, tvrdi kardinal Gerhard Müller.

U novom intervjuu za National Catholic Register uoči Vatikanskog summita o zaštiti maloljetnika, bivši prefekt Kongregacije za nauk vjere također je rekao kako vjeruje da su te iste crkvene vođe “protiv celibata” i “šeste zapovijedi” te iskorištavaju krizu seksualnog zlostavljanja kako bi progurali “svoju vlastitu agendu“.

Očekuje se da će se na Vatikanskoj sinodi za panamazonsku regiju, sljedećeg listopada, nastojati ublažiti disciplina svećeničkog celibata latinskog obreda putem “iznimke” koja će tada otvoriti vrata za oženjene svećenike u drugim dijelovima svijeta.

U intervjuu je kardinal Müller rekao kako je prebacivanje krivnje za seksualno zlostavljanje na “klerikalizam” “vrlo nepravedno (prema) Isusu”.

Naš Gospodin je “dao apostolima duhovnu moć i autoritet”, a takvo zlostavljanje se ne događa “zbog sakramenta Svetog reda, nego zbog neobuzdane spolnosti, lažnog razumijevanja spolnosti, [i] nepoštovanja Šeste zapovijedi, rekao je.

“Ako ste svećenik, morate propovijedati Dekalog i poštovati ga. Gdje je zapisano u Svetoj Bibliji ili knjigama o svećenstvu, ili kod crkvenih otaca, da ste time što ste svećenik, izvan morala? Naprotiv, morate pružiti izvrstan primjer”, rekao je.

Na pitanje kakva su njegova očekivanja u vezi vatikanskog sastanka zbog zaštite maloljetnika u Crkvi, koji će se održati u veljači, Müller je rekao da je potrebna “dijagnoza pravih razloga krize”.

“Ne možete ponuditi pravo liječenje s pogrešnom dijagnozom”, rekao je. “Moramo se suočiti sa stvarnošću u svjetlu Evanđelja, naukom i disciplinom Crkve te duhovnošću svećenstva.”

Rekao je da je papa Franjo “apsolutno u pravu” kada je u nedavnom intervjuu rekao da svećenici koji prakticiraju homoseksualnost trebaju razmisliti o napuštanju svećeništva.

“Prakticirana homoseksualnost je protiv Božjeg plana”, rekao je.

“Homoseksualna praksa nije prihvatljiva, niti s odraslima, a apsolutno ne s maloljetnicima. Više od 80% žrtava seksualnog zlostavljanja su mladići, maloljetni adolescenti stariji od 14 godina. Ovo je homoseksualni čin”, dodajući da je i “zlostavljanje žena jednako tako strašno.”