Vatikanski dnevnik: naslovnica Charlie Hebdoa vrijeđa sve vjernike

charlie Photo: Snimka zaslona

‘ŽELE MANIPULIRATI VJEROM’

Vatikanski dnevnik Osservatore Romano uputio je u srijedu kritiku francuskom satiričkom tjedniku Charlie Hebdou jer je na naslovnici prikazao Boga kao ubojicu s kalašnjikovim, ocijenivši da je naslovnica “za žaljenje” i pokazuje nepoštovanje prema istinskim vjernicima svih vjera.

Novi broj satiričkog tjednika je prigodno izdanje kojim se obilježava godišnjica napada islamista na redakciju Charlie Hebdoa u Parizu u kojima je poginulo 12 ljudi. Karikatura na najnovijoj naslovnici prikazuje ljutitog Boga s okrvavljenim rukama i strojnicom na leđima.

“Godinu dana kasnije, ubojica je još uvijek u bijegu”, piše u naslovu.

Vatikanski dnevni list optužuje francuski satirički tjednik da želi “manipulirati” vjerom.

“Iza prijetvorničke zastave beskompromisnog sekularizma, francuski tjednik još jednom zaboravlja na ono što vjerski vođe svih religija pozivaju već stoljećima – na odbacivanje nasilja u ime vjere te da je korištenje Boga za opravdavanje mržnje istinsko svetogrđe”, piše u komentaru Osservatore Romano.

“Čin Charlie Hebdoa pokazuje jedan žalostan paradoks svijeta koji je sve osjetljiviji na pitanje političke korektnosti, do te mjere da to postaje smješno, ali ne želi priznati ili poštivati vjeru ljudi u Boga, bez obzira o kojoj religiji radi”, dodaje se u komentaru.

U uvodniku tjednika koji je objavljen prije posebnog izdanja poručuje se da će list nastaviti sa svojom uređivačkom politikom, bez obzira na vjerske ekstremiste koji ih žele ušutkati.

“Oni se žele pobrinuti da Charlie umre – Charlie će se pobrinuti da oni odapnu”, piše u uvodniku satiričkog lista.

Glavni urednik: Charlie Hebdo mora biti tamo gdje se drugi ne usude ići

Charlie Hebdo, “zabavni borbeni list”, mora biti “tamo gdje se drugi ne usude ići”, ocijenio je u razgovoru za agenciju France presse glavni urednik tog satiričkog tjednika karikaturist Riss, jedan od preživjelih u atentatu prije godinu dana.

U pratnji petorice tjelesnih čuvara, Riss ponosno priča kako su preživjeli uspjeli ponovo na noge podići tjednik za kojeg su džihadisti vjerovali da je mrtav – list koji je “borben, ali zabavno borben, šaljiv”. Kao dokaz u srijedu izlazi više ateistički i provokativan broj nego ikada, u milijun primjeraka, na čijoj je naslovnici bradati Bog u krvavoj odjeći s kalašnjikovom u ruci kojeg je nacrtao Riss.

Nakon atentata 7. siječnja 2015. list je preživio “godinu borbe svakoga tjedna, borbe za naše ideje, ali isto tako da dokažemo da smo se sposobni izboriti za njih. To je posljednji dokaz koji pokazuje živimo li ili umiremo, vjerujemo li u naše ideje do te mjere da iz 2015. izlazimo kao pobjednici. Da se list ugasio, naše ideje bi također dijelom nestale”.

O ubijenima, među kojima su Cabu, Wolinski, Tignous, Honore i Charb, Riss govori da “više nisu tu, ali nisu nestali”.

Glavni urednik lista, teško ranjen 7. siječnja prošle godine, napisao je uvodnik u kojem se zalaže za svjetovnost i kritizira fanatike i one koji su željeli smrt lista koji se “usuđuje smijati vjeri”. On želi da list i dalje brani svjetovnost u Francuskoj, ali i šire.

Zadovoljan odanosti sloganu “Je suis Charlie”, Riss je također zadovoljan i prodajom – prosječno 100.000 primjeraka – prema 30.000 prije atentata.

Izvor: narod.hr/h