U Mostaru predstavljena knjiga Ive Lučića “Od vila ilirskih do Bijeloga puta”

Povjesničar Ivo Lučić predstavio je u utorak navečer svoju novu knjigu “Od vila ilirskih do Bijeloga puta, stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti”.

Autor u knjizi piše o dva stoljeća bosanske i hercegovačke povijesti, a zadnji dio posvećuje humanitarnom konvoju Bijeli put.

Radi se o pokušaju sinteze dva stoljeća povijesti BiH, počevši od Ilirskog preporoda, od onog što sam nazvao ilirskim vilama, ideolozima, onima koji su prvi na neki način plasirali te ideje zajedništva na cijelom prostoru Jugoistočne Europe – ilirskog zajedništva u prvom trenutku, kasnije hrvatskoga i završio sam tu priču s Bijelim putem s jednom humanitarnom akcijom.

Ne s Olujom, ne s nekom briljantnom vojnom pobjedom nego upravo s humanitarnom akcijom.

Učinilo mi se da je to možda trenutak koji odgovara tom početku, izjavio je za portal Jabuka.tv autor knjige, povjesničar Ivo Lučić.

Knjigu su predstavili:

    • Ivan Bagarić, liječnik i bivši politički dužnosnik
    • Vlado Tabak, liječnik i kirurg
    • Mladen Ančić, povjesničar
    • Ivo Lučić, povjesničar i autor knjige

Knjiga je izvrsna i ona je zapravo temeljni preduvjet za poznavanje današnjeg društva u Bosni i Hercegovini. Bez čitanja ove knjige, bez uzimanja u obzir što je kolega Lučić izložio u ovoj knjizi teško ćete uopće razumjeti kakva je današnja BiH, zašto u njoj postoje problemi i gdje su oni generirani, izjavio je za portal Jabuka.tv povjesničar Mladen Ančić.

Nova knjiga Ive Lučića objavljena je u nakladi Hrvatskog instituta za povijest i Hrvatske liječničke komore.

Promocija knjige se održala se u organizaciji Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH i Hrvatske kulturne zajednice “Troplet”.

(www.jabuka.tv)