Benedikt XVI. o seksualnom zlostavljanju u Crkvi

Papa emeritus u eseju naslovljenom “Crkva i skandal seksualnog zlostavljanja” istaknuo je ono što smatra uzrocima seksualnog zlostavljanja u Crkvi te rješenjima za tu pojavu.

Potaknut ponovnom eskalacijom skandala vezanih uz seksualno zlostavljanje maloljetnika u Katoličkoj Crkvi, kao i sastankom koji je na tu temu u veljači sazvao papa FranjoBenedikt XVI.papa emeritus, napisao je poduži esej u kojem se osvrnuo na problem svećeničkog zlostavljanja, njegovih uzroka te načina na koji bi Crkva trebala reagirati, prenosi portal Bitno.net.

Esej, koji će poznati katolički novinar Edward Pentin nazvati njegovim “najznačajnijim istupom otkad se 2013. odrekao papinstva”, objavljen je, 11. travnja, u Klerusblattu, bavarskom mjesečniku za svećenike, a na sestrinskim portalima mreže EWTN već su objavljeni engleski prijevodi. Naslov teksta je “Crkva i skandal seksualnog zlostavljanja”.

Kako piše Pentin, Benedikt XVI. kao uzrok problema navodi seksualnu revoluciju i “kolaps katoličke moralne teologije nakon Drugog vatikanskog koncila”, što je rezultiralo “slomom” svećeničke formacije. Papa emeritus također upućuje i u nedostatke kanonskog zakona u borbi protiv seksualnog zlostavljanja.

Esej, koji je, kako tvrdi, pokazao papi Franji i vatikanskom državnom tajniku, kardinalu Pietru Parolinu, podijeljen je u tri dijela.

U prvom Benedikt XVI. ukratko predstavlja “širi društveni kontekst” bez kojeg, piše, problem zlostavljanja ne može biti ispravno shvaćen. Tu se posebno osvrće na radikalnu promjenu normativnih vrijednosti vezanih uz seksualnost koja se odigrala u 20-godišnjem razdoblju, između 1960. i 1980.

Drugi dio posvećen je utjecaju tih društvenih promjena na formaciju i živote svećenika. U posljednjem, trećem, dijelu Papa emeritus istaknuo je svoj pogled o “ispravnoj reakciji” na problem od strane Crkve.

KT

povezano: https://www.bitno.net/vijesti/vatikan/benedikt-xvi-zlostavljanje-u-crkvi/