Tropletova čestitka: SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS NARODE BOŽJI!

hkzt čestitka

Svojom smrću Krist je uništio našu smrt, a svojim uskrsnućem obnovio naš život.

Stojimo pred riječima Predslovlja uskrsne liturgije koje nas ohrabruju u nadi prema vječnosti, prema onomu što je skriveno našemu zemaljskomu pogledu a otajstveno tvori središnji događaj naše svete vjere. Apostoli su nam prenijeli Kristov božanski nauk: Pšenično zrno koje ne padne na zemlju i ne umre, ne donosi roda (Iv 12,24). Ta poruka nam osvjetljava tamu Velikoga petka i križ – našu jedinu nadu – uzdiže od sablazni i ludosti u znak spasenja zapečaćen novim i vječnim Savezom. Bog kao sama Ljubav nije ni svoga Sina poštedio za nas nego je u svijetu duboko prožetu sebeljubljem i smrću prošao kroz vatru patnje da bi uistinu ostao sebedarna Ljubav. Bog je u nama zavolio ono što mu je bilo milo u Sinu, a budući da je jedan od nas, njegovo se spasenje i pobjeda nad smrću prenosi i na naše postojanje. Crkva Kristova stoga, nastavlja slaviti to otajstvo u sakramentima i vanjskim znakovima, te otvara spasonosni put svim ljudima i svim naraštajima.

Nasuprot suvremenim zbivanjima koja čovjeku ne ostavljaju mnogo razloga za pozitivnu predodžbu budućnosti, u dubokoj duhovnoj i moralnoj krizi koje nužno potiču svaki daljnji nesklad u društvu i prirodi, Kristovo i naše uskrsnuće ostaje naša jedina neugasiva nada. Ne samo ono konačno – u posljednji dan – nego i naše svakidašnje, toliko potrebno u svakom trenutku slabosti i grijeha. I jedno i drugo ostaju trajan poziv na koji se odgovara samo ljubavlju po kojoj će ljudi prepoznati da smo Kristovi učenici.

Neka svjetlo Uskrsnoga jutra koje sja u svakoj euharistijskoj žrtvi, a osobito onoj nedjeljnoj, obasja naša lica i nastani se u našim srcima i obiteljima. U molitvenoj radosti ovoga Uskrsa budimo blizu onih koji su u tuđini, koji su žalosni, bolesni, osamljeni, progonjeni i na bilo koji način potrebni naše kršćanske solidarnosti. U svoje molitve ovoga Uskrsa posebno uključimo našu braću u Svetoj zemlji, na Bliskom Istoku, Africi, Indiji i drugdje u svijetu koji strpljivo nose svoj križ u progonstvu radi Isusova imena.

Svim našim članovima i prijateljima u domovini i iseljeništvu, svemu Narodu Božjemu želimo Božji mir i blagoslov u ove svete dane našega spasenja i otkupljenja.

Doista, uskrsnu Gospodin.
Njemu slava i vlast u vijeke vjekova. Aleluja!
 

                                   (Lk 24,34)

 

Hrvatska kulturna zajednica TROPLET

Upravni odbor