Bergoglio Stepinčevu svetost sveo na nižerazrednu politiku beogradske čaršije

Papa Franjo je kazao kako se još izučuje povijest prije negoli će se kardinala Stepinca proglasiti svetim, odgovarajući na pitanje dopisnika Večernjeg lista Silvija Tomaševića.

“Ima povijesnih stvari između naših crkvi. Neke su i stare. Primjerice danas mi je predsjednik (Sjeverne Makedonije Ivanov pr.a.) ispričao kako je šizma započela tu u Makedoniji. Papa FranjoSada dolazi papa po prvi puta da sašije šizmu? Ne znam. Došao sam da kažem da smo braća. Jer ne možemo obožavati Sveto Trojstvo bez ujedinjenih ruku kao braća. To je ne samo moje uvjerenje, već i patrijarha. Svih! To je velika stvar. Onda ima jedna povijesna točka. Vi ste Hrvat?”, pitao me Papa. Na moj potvrdni odgovor kazao je: “Činilo mi se da osjetim miris Hrvatske”, kazao je Papa uz osmijeh i ponovio: “Miris Hrvatske”.

“Povijesni slučaj je ovaj: kanonizacija Stepinca. Stepinac je čovjek s vrlinama. To je Crkva izjavila time što ga je proglasila blaženim. Može ga se moliti. On je blažen. Ali u određenom trenutku procesa kanonizacije došlo se do nerazjašnjenih točaka. Riječ je o povijesnim točkama. I, ja koji trebam potpisati kanonizaciju s mojom odgovornošću molio sam, promišljao, tražio savjet i onda sam vidio da trebam pitati pomoć Irineja (patrijarha Srpske pravoslavne crkve pr.a.). Irinije je veliki patrijarh. I Irinej mi je pomogao. Osnovali smo zajedno povijesnu komisiju. Radili smo zajedno. Jer, i Irineja i mene jedino zanima istina. Ne pogriješiti. Čemu služi jedna izjava o svetosti, ako nije jasna istina. Ne služi nikome. Znamo da je (Stepinac op.a.) dobar čovjek, da je blaženik, ali da se učini ovaj korak ja sam tražio pomoć Irineja da se učini istina. Izučava se. Najprije je osnovana komisija koja je dala svoje mišljenje. Ali sada se izučavaju druge točke. Produbljavaju se neke točke kako bi istina bila jasna. Ja se ne plašim istine. Ne plašim se. Samo se plašim suda Božjeg. Hvala”, zahvalio je papa Franjo na pitanju, prenosi Večernji list.

(hkv)

Vezano

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju