U Jeruzalemu otkrivena spomen-ploča bl. Stepincu

Foto: Cnak

JERUZALEM (IKA) – Prigodom prvoga hodočašća Hrvatske magistralne delegacije Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskog u Svetu Zemlju, od 23. do 30. travnja, u subotu 27. travnja u Austrijskom gostinjcu Svete Obitelji u Jeruzalemu, na ulazu u kapelu otkrivena je spomen-ploča na Hrvatsko nacionalno hodočašće u Svetu Zemlju godine 1937. i boravak bl. Alojzija Stepinca, hrvatskoga mučenika i viteza Svetoga groba, jeruzalemskoga u tom gostinjcu.
Spomen-ploča postavljena je na inicijativu Hrvatske magistralne delegacije čiji je zaštitnik bl. Alojzije Stepinac. Austrijski gostinjac nalazi se u Via Dolorosa kojom je bl. Alojzije 23. srpnja 1937. nosio križ tijekom križnoga puta.
Mons. Markus Stefan Bugnyár, rektor austrijskoga gostinjca i član Reda, s radošću je pozdravio hrvatske hodočasnike. Naglasio je da je život bl. Stepinca primjer i nadahnuće za svakoga vjernika. Prisjetio se svojih hrvatskih korijena i doprinosa Hrvata u izgradnji gostinjca, koji je do kraja 1918. godine pripadao svim narodima Austro-Ugarske Monarhije. Poručio je da su Hrvati uvijek dobro došli i da se osjećaju kao u svojem gostinjcu.
Magistralni delegat za Hrvatsku Claude Grbeša zahvalio je rektoru gostinjca što je omogućio postavljanje spomen-ploče. Istaknuo je kako su službeni portret bl. Stepinca s Hrvatskoga nacionalnog hodočašća od 1937. godine, zajedno s preslikom njegova potpisa u knjizi dojmova dio stalne izložbe gostinjca.
Naglasio je kako su hrvatski hodočasnici ujedno došli odati počast onomu koji je nosio križ cijeloga hrvatskog naroda. Nadbiskup Stepinac životom je platio vjeru u Isusa Krista i vjernosti Svetoj Stolici. Tijekom Drugoga svjetskog rata pomagao je brojnim osobama u potrebama, neovisno o njihovoj rasi ili vjeri. Hrvatski narod moli se za njegovu kanonizaciju.
Nakon otkrivanja spomen-ploče Misu u kapelici gostinjca predslavio je fra Miroslav Modrić, duhovni voditelj hodočašća.

Izvor: Crkva na kamenu