Patnja može biti dar

Život može biti težak s vremena na vrijeme, a bol nas može sustići na različite načine: fizički, emocionalno, duhovno ili psihološki.

Vjerojatno ste iskusili bol i patnju u svom životu. Možda ste u patnji upravo sada. Možda patite od depresije ili osjećaja da vam život nema smisla; možda ste u fizičkoj boli; ili možda patite od onoga što smatrate neuspjehom zbog (ne)napredovanja u svom životu.

Evo dobre vijesti: bol i patnja mogu biti i dar.

Veliki kršćanski pisac C.S. Lewis je napisao:

Bog nam šapće u našim radostima, govori nam u našoj savjesti, ali viče u našim mukama: To je njegov megafon kako bi probudio gluhi svijet” (Iz problema boli C.S. Lewis).

Dopustite mi da budem jasan: Nisam rekao da Bog želi da patimo. Ali Bog nam se može obratiti kroz našu patnju. Patnja može biti signal da nismo usklađeni s Gospodinom i Njegovom svrhom za naš život. Bol nam govori da moramo stati, procijeniti situaciju, i učiniti nešto. A ako smo iskreni, moramo priznati da su ponekad – ne uvijek – bol i patnja naš vlastiti izbor (loša prehrana, nedostatak vježbanja, loše moralne odluke, itd).

Možemo iskoristiti bol kao prekretnicu u našem životu. Patnja nam može biti veliki dar. Zamislite, na primjer, narkomana koji je pao na dno: u tom trenutku bol postaje prejaka, a on se odlučuje na promjenu i novi život. Bol je postigla svoju svrhu.

Ako vas danas nešto boli, nemojte samo lizati svoje rane! Postanite znatiželjni. Primite ovu bol kao dar. Bog želi razgovarati s vama. Vaše srce i duša, vaše pravo ja, viče naglas kako bi ga se čulo. Otvorite se Gospodinu u molitvi i pitajte ga: što mi ova patnja govori? Neka vas ova bol vodi do potpunijeg života, sa svrhom, a ne skučenog života introspekcije i samosažaljenja.

Izvor