Potpora Studiju demografije i hrvatskog iseljeništva na Hrvatskim studijima

Potpora Studiju demografije i hrvatskog iseljeništva na Hrvatskim studijima

Hrvatski studiji od jeseni pokreću Studij demografije i hrvatskog iseljeništva koji bi, među ostalim, znanstvenim pristupom ovim temama trebao pripomoći pokušaju zaustavljanja demografskog kraha s kojim se suočavamo. Osim toga, to bi trebalo biti prvo sustavno i znanstveno proučavanje fenomena hrvatskoga iseljeništva. Međutim, u jednom dijelu društva, medija i političkih elita studij je naišao na kritiku, najčešće neutemeljenu. Posebno žestoka, tendenciozna, zlonamjerna i neargumentirana bila je ona u posljednjem
broju Novosti. 

Ovaj studij bio bi sjajan most za povezivanje iseljene i domovinske Hrvatske, pogotovo mladih, budućih studenata. Jedna od prilika za premošćivanje predubokih jazova između domovine i iseljeništva, koji
se nažalost stvaraju desetljećima. Znanstveni pristup ovome problemu najbolji je pristup. A to će ovaj studij omogućiti.

Studij, da bi krenuo s radom, mora dobiti posljednje odobrenje od Ministarstva obrazovanja. Postoji opravdana bojazan da bi studij, koji je dobio potrebna odobrenja iz znanstveno-obrazovnih krugova, bude stopiran poradi političkih razloga. Stoga postoji inicijativa da bi bilo dobro da što više Hrvata iz Domovine a posebno iz iseljeništva, pojedinačno ili kroz različite udruge, pruži razne oblike potpore Studiju demografije i hrvatskog iseljeništva, u ovome trenutku možda slanjem otvorenih pisama predsjedniku Vlade, ministrici znanosti i obrazovanja, Saboru…

Pridružujemo se ovoj inicijativi i u nastavku prenosimo pismo poznatog znanstvenika dr. sc. Ante Čuvala, povratnika iz iseljeništva, ministrici Divjak.

HKZ Troplet

sdihi

dr.sc. Blaženka Divjak, ministrica

Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Donje Svetice 38

10000 Zagreb

 

Poštovana ministrice,

u prosincu prošle (2018.) godine s radošću smo pozdravili vijest da je ustrojen Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva, kao i istoimeni Odsjek, na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Već davno je bilo vrijeme da se istraživanje i proučavanje ovih dvaju veoma važnih polja za hrvatski narod institucionalizira. Naime, proučavanje hrvatskog iseljeništva u cijeloj njegovoj složenosti radili su već više od jednog stoljeća pojedinci iz čiste ljubavi za svoj narod da bi sačuvali što se dalo sačuvati od zaborava, te da bi budući znanstvenici mogli raditi dublja istraživanja i praviti višestruke analize života i rada Hrvata u svijetu. Svjesni smo da se ovakav studij nije smjelo ni zamisliti za vrijeme Jugoslavije i komunističkog režima. S očekivanjem smo se nadali i, evo, dočekali da je to ostvareno u samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj.

Ali izgleda da u našoj Hrvatskoj ne može ništa proći bez napada kad se radi o hrvatskom iseljeništvu pa ni gore spomenuti studiji. Naime, čitamo u zagrebačkom tjedniku “Novosti” (12. srpnja 2019.), kojega financira država, članak naslovljen „Ustaški studiji“ u kojem se napada, vrijeđa i omalovažava sve i svakoga tko je povezan s novoutemeljenim Studijem demografije i hrvatskoga iseljeništva. Nije nam namjera ulaziti u analizu članka jer to ne zaslužuje. Ali je očito da njegov autor i uredništvo koje ga je objavilo smatra “ustaškim” sve što se tiče hrvatskog iseljeništva isto kao i za vrijeme bivše države i njezina totalitarističkog režima. Naslov njihova članka glasno poručuje što oni misle o teškoj ali i bogatoj višestoljetnoj povijesti hrvatskog iseljeništva, a implicitno to je njihovo mišljenje o državi i sveučilištu koje ga želi proučavati.

Poštovana ministrice, ovim putem osuđujemo gore spomenute napade i dajemo podršku Studiju demografije i hrvatskoga iseljeništva, te želimo veliki uspjeh njegovu vodstvu i budućim studentima u znanstvenom radu koji će doprinijeti suradnji Hrvata diljem svijeta i zajedničke nam domovine Hrvatske.

dr. sc. Ante Čuvalo

Profesor povijesti

Bivši višegodišnji predsjednik Udruge za hrvatske studije u Americi

Dopredsjednik Hrvatske američke akademije