Teološki sukobi u Vatikanu ili samo ‘novo’ tumačenje Tradicije?

U svom prvom intervjuu nakon otkaza na Institutu Ivana Pavla II u Rimu, bivši predsjednik i voditelj katedre fundamentalne moralne teologije, monsinjor Livio Melina, rekao je da će sudbina Instituta biti “presudna za Crkvu”, i da nije na kocki samo institut i ostavština Ivana Pavla II., već i sloboda sudjelovanja u “katoličkoj” misli.

“Ako odluke nadbiskupa Paglia ne budu opozvane, onda nam one zapravo poručuju: “Tumačenje učiteljstva pape Franje u kontinuitetu s prethodnim Učiteljstvom se u Crkvi neće tolerirati”, rekao je mons. Melina talijanskom dnevniku La Verità.

U razgovoru Melina odgovara na optužbe koje je dan prije objavio novinar Luciano Moia iz Avvenirea, službenog lista Talijanske biskupske konferencije, u kojem piše da su on i drugi ugledni profesori iz Instituta Ivana Pavla II “ispravljali Papu” interpretirajući njegove riječi u kontinuitet s Tradicijom.

Moia je optužio Melinu da želi “srušiti mnoge originalne točke prisutne u Amoris Laetitia“, sugerirajući da se te nove ideje moraju tumačiti u svjetlu enciklika pape Ivana Pavla II. o obitelji, Familiaris Consortio i moralnom učenju Crkve, Veritatis Splendor.

Opisujući Melinu kao “teologa koji ispravlja dva sinoda i papu”, Moia ga također otvoreno kritizira jer “čak i nakon Amorisa Laetitie, ne priznaje pravo razvedenih i ‘ponovno vjenčanih’ na Svetu pričest izvan situacija predviđenih u Familiars Consortio 84 i Sacramentum Caritatis 29.”

Ali prema Melinu, sukob nije između “bergoglijanaca” i “vojtylianaca”, već između ideološke, revolucionarne i totalitarne interpretacije misli pape Franje s jedne strane, te jednostavne “katoličke” misli koja želi protumačiti njegove izjave unutar cjelokupne crkvene predaje.

U svom članku od 2. kolovoza Moia je također optužio mons. Melina i druge dugogodišnje profesore, poput poljskog filozofa i prijatelja Ivana Pavla II., Stanislava Grygiela i bivšeg potpredsjednika instituta, oca Joséa Granadosa, za izdaju Evanđelje zbog stavljanja nauka ispred pastoralne skrbi.

Odbacujući Moijine optužbe, Melina je rekao kako “ovaj pristup, koji razdvaja Krista “Učitelja” od Krista “Pastira”, kao da se radi o dva Isusa, danas prilično uobičajen.” Međutim, napomenuo je da “Isusovo milosrđe i njegova pastoralna briga proizlaze iz njegovog nauka, kao što nam govori Markovo evanđelje: “sažali mu se jer bijahu kao ovce bez pastira pa ih stane poučavati u mnogočemu.” (Mk 6, 33-34). “

Melina je također opisao ono što je učinjeno raznim profesorima s Instituta Ivana Pavla II u Rimu kao “osuda bez suđenja.”

“U svemu ovome postoji paradoks”, rekao je. “Nekim teolozima katoličke moralne teologije, koji su se jasno protivili Učiteljstvu, zabranjeno je poučavanje, ali to se dogodilo nakon redovnog suđenja.”

“Ali što se dogodilo s profesorima Instituta Ivana Pavla II?
“Ne radi se o optužbama za negiranje katoličke doktrine, već samo za nepoštivanje određenog tumačenja učenja pape Franje.”

“Ali prije svega,” rekao je, “bili smo lišeni profesorskog posla bez ikakve mogućnosti da se branimo, a da nismo ni čuli … za što smo stvarno optuženi.”

Izvor

Zbog svih neugodnih događaja na Institutu više od 150 studenata Instituta potpisalo je pismo u kojem su izrazili protivljenje promjenama za koje smatraju da će ugroziti misiju i identitet instituta. Studenti su svoj apel završili upitom: “Zašto nastavljati studij na institutu Ivana Pavla II. ako se čini da neće nuditi ništa drugačije od onoga što možemo pronaći u kurikulima sekularnih sveučilišta?”

Inače, prema izvoru bliskom Melini, papa emeritus Benedikt XVI. je pozvao bivšeg profesora pontifikalnog instituta na sastanak koji se održao prošlog četvrtka.

Pope Emeritus Benedict XVI met Aug 1 with Msgr Livio Melina of the JPII Institute. Credit: Courtesy photo (Use restricted to CNA))

“Papa emeritus je želio primiti prof. mons. Livija Melinu na privatnu audijenciju. Nakon dugačke rasprave o nedavnim događanjima na Pontifikalnom institutu Ivana Pavla II. udijelio mu je svoj blagoslov, te izrazio svoju osobnu solidarnost obećavši mu blizinu u molitvi”, rekao je izvor za Catholic News Agency.