Slikovni rezultat za huda jama

Danas, 23. kolovoza je Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima (nacizma, fašizma i komunizma). HKZ Troplet svake godine u povodu ovoga Dana, još od 2012., upozorava domaću i međunarodnu javnost na činjenicu da je Bosna i Hercegovina jedna od rijetkih europskih zemalja koja nije ništa učinila glede ispunjavanja obveza iz europskih deklaracija i rezolucija. Među ostalim, ne obilježavamo Dan sjećanja, a parlament nije osudio zločine totalitarnih režima. Također, pozivali smo političke čimbenike i institucije vlasti da nešto poduzmu kako bi ispunili zahtjeve spomenutih rezolucija. Uz nekoliko sličnih inicijativa, ništa konkretno nije učinjeno jer su ljubitelji totalitarizma to uvijek uspjeli spriječiti.

Zbog toga nije dovoljno izgrađena svijest o zločinačkom karakteru svih totalitarnih režima (nacizma, fašizma i komunizma) pa su u javnosti često prisutni različiti oblici veličanja nacizma, fašizma, ustaša, četnika, komunista. U našoj sredini je to osobit slučaj s komunističkim zlodjelima koja se često opravdavaju pa čak i veličaju. Dok su fašistički i nacistički zločini istraženi a počinitelji kažnjeni (komunisti su to koristili i za obračun s ideološkim protivnicima), zločini počinjeni u ime komunističkog režima nisu istraženi i osuđeni. Stoga je nužno, u skladu s rezolucijama istražiti te zločine i kazniti počinitelje te poduzeti mjere za demontiranje naslijeđa bivšega komunističkog totalitarnog režima (otkloniti birokratizaciju, podaništvo i slične totalitarističke obrasce ponašanja; omogućiti razvoj civilnoga društva i poštivanje ljudskih prava; spriječiti nastanak oligarhije umjesto demokracije i korupcije umjesto vladavine prava; provesti lustraciju; ukloniti ekstremni nacionalizam, netoleranciju, rasizam i ksenofobiju). Svjesnost o povijesnim zbivanjima jedan od preduvjeta da se izbjegnu slični zločini u budućnosti.

anti_nazism_anti_communism

HKZ Troplet osuđuje svaki zločin neovisno o počinitelju, zastavi pod kojom je počinjen te cilju i ideologiji kojoj je služio. Svjesni smo da ne možemo ništa očekivati od političara i političkih stranaka, te stoga pozivamo sve obične, dobre ljude da zajednički nešto poduzmemo. Učinimo ono što mi možemo:

  • Učinimo sve kako bismo kod svih, a posebno mladih ljudi, podigli svjesnost o zločinačkom karakteru svih totalitarnih režima (nacizma, fašizma i komunizma) i iskreno osudili sve zločine. Zlo je zlo a zločin je zločin bez obzira tko ga počinio.
  • Učinimo sve da spriječimo bilo koji oblik veličanja totalitarnih režima. Između ostaloga spriječiti crtanje simbola zločinačkih režima – svastike, ustaškoga “U”, komunističke zvijezde petokrake, srpa i čekića i sličnih, a „crtače“ uvjerimo da se time promovira zlo i neuredni obrasci ponašanja.  Samostalno organizirajmo akciju uklanjanja, „krečenja“ tih već postojećih simbola zla.
  • Poduzmimo akcije identificiranja mjesta stradanja i prikrivenih grobišta i njihovo obilježavanje, jer svaka žrtva ima pravo na ljudsko dostojanstvo i grob. Svako ubijanje bez suda i presude je zločin, bez obzira tko je počinitelj a tko žrtva.

U nastavku podsjećamo na neka od Tropletovih ranijih priopćenja u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima (nacizma, fašizma i komunizma) gdje se o ovoj temi nalazi više podataka.

Mostar, 23. kolovoza 2019. godine

UO HKZ Troplet

priopćenje_dan sjećanja na žrtve 12

priopćenje_dan sjećanja na žrtve 13

priopćenje_dan sjećanja na žrtve 14

priopćenje_dan sjećanja na žrtve 15

priopćenje_dan sjećanja na žrtve 17