Tropletovi dani kulture: Izvedena predstava ‘Snovopriča o životu Petra Barbarića’

pb1

U okviru Tropletovih dana kulture čiji je moto ‘Vjera – baština – identitet’, na maloj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru odigrana je predstava ‘Snovopriča o životu Petra Barbarića’.

pb2

Prije početka predstave don Željko Marić, ravnatelj travničkog Katoličkog školskog centra i rektor Nadbiskupskog sjemeništa je pozdravio nazočne, zahvalio suorganizatoru i pokrovitelju.

Predstavu su odigrali članovi Hrvatskoga kazališta Travnik, Pozorišta Travnik i Dramske sekcije KŠC Travnik.

U predstavi su glumili:: Matej Baškarad kao Petar Barbarić, Nebojša Filipović kao domar Ante, Darko Smodek kao Erich von Brandis, Roberto Zahirović kao Petar Perica, te Antonio Bilić kao Waclaw Mierzwinski.

Direktor predstave Nikola Lozić; scenograf i kostimograf Dejan Pranjković; asistent redatelja Ante Bilić.
Autor teksta i redatelj: Rusmir Agačević.

Stručni savjetnik: don Željko Marić, ravnatelj travničkog Katoličkog školskog centra i rektor Nadbiskupskog sjemeništa.

Barbarić (1874.-1897.) je rođen je u selu Klobuku (zaselak Šiljevište) kod Ljubuškog u hrvatskoj obitelji devetero djece od pobožnih roditelja. On je bio isusovački sjemeništarac, te hrvatski kandidat iz BiH za sveca.

Preveo je s talijanskog jezika na hrvatski, životopis Pavla Kolarića, bjelovarskog isusovca koji je umro u Rimu, na glasu svetosti. Razbolio se od tuberkuloze i umro kao učenik osmog razreda isusovačke gimnazije, položivši redovnički zavjet.

Ova predstava je svojevrsni ulazak u Barbarićevu dušu, a sam Petar predstavlja izuzetnu poveznicu našeg naroda iz Hercegovine i našeg naroda iz Bosne. Poslije predstave, gledatelji su bili ganuti i komentirali da je ovo predstava koja dira u srce i oplemenjuje dušu.

Program Tropletovih dana kulture nastavlja se predstavljanjem knjige Josipa Galića ‘Transverzala zla’ 3. studenog u katedralnoj dvorani u Mostaru poslije večernje mise. O knjizi će govoriti: don Josip Galić, priređivač knjige, prof. dr. Božo Goluža i prof. dr. Ivica Šarac.

izvor: https://www.bljesak.info/kultura/kazaliste/Mostarci-ucili-o-zivotu-Petra-Barbarica/290588/HKZ Troplet

pb4

pb5

pb3

 

ppb