TDK2019 – Predstavljanje knjige don Josipa Galića “Transverzala zla”

dJG

Knjiga bjelopoljskoga župnika don Josipa Galića Transverzala zla bit će predstavljena u nedjelju, 3. studenoga u velikoj katedralnoj dvorani poslije večernje Mise u 18 sati.

U knjizi su zabilježena svjedočanstva bjelopoljskih Hrvata koji govore o patnji i stradanju župe Potoci kod Mostara tijekom Drugoga svjetskoga rata, poraća i Domovinskoga rata. Zabilježena svjedočanstva, još uvijek većine živih svjedoka, govore o patnji i stradanju ove župne zajednice, bjelopoljskih katolika Hrvata, koji su unatoč tolikom povijesnom zatiranju uspjeli opstati na dvije obale Neretve.

Knjiga je uspomena na 400 nasilno ubijenih Hrvata u 20. stoljeću. To je doista užasavajući broj, osobito ako znamo da je ta župna zajednica u svome povijesnom razvoju dosegla pred Domovinski rat tek 3000 vjernika. Prvi svjetski rat odnio je iz ove župe 29 župljana, Drugi svjetski rat 280 života (većina ubijena nakon rata), Domovinski rat 107 poginulih. U srpskim logorima bio je 71 član ove župe, a u muslimanskim logorima 166. Neki su bjelopoljski Hrvati bili i u srpskim i u muslimanskim logorima. Sedamnaest je Hrvata ubijeno u muslimanskim logorima. Knjiga iznosi na svijetlo dana dugo skrivanu istinu o stradanju ovih Hrvata.

O knjizi će govoriti: don Josip Galić, priređivač knjige, prof. dr. Božo Goluža i prof. dr. Ivica Šarac. Program vodi Željka Šunjić, a u glazbenom dijelu nastupa višeglasni mješoviti zbor župe Potoci. Nakon predstavljanja knjige biti će upriličeno druženje uz prigodan domjenak.

 

izvor: http://www.radioljubuski.ba /HKZ Troplet