Pozivamo sve mlade da krenu na ovo izuzetno zanimljivo i korisno putovanje, u „Potragu za korijenima“ i prijave se našoj Janji Marušić na e-mail janja.marusic@hotmail.com. Prijave se primaju do četvrtka navečer, 7. studenoga. Sve troškove Potrage snosi Troplet.

Polazak je u subotu, 9. studenoga u 8 sati, s platoa ispred glavnog ulaza na stadion HŠK Zrinjskog (podno velikih stepenica).

Slikovni rezultat za Franjevački samostan u Fojnici

Studijski dan Potraga za korijenima zamišljen je kao jednodnevno studijsko putovanje u kojem će studenti i mladi posjetiti povijesne lokalitete, muzeje i arheološka nalazišta, tragajući za povijesnim korijenima našega naroda i naše kulture. Svake godine krećemo određenom rutom, a polazišna točka je ranokršćanska cimska bazilika u Mostaru, odakle dalje krećemo na put. Znanstvenici njenu starost procijenjuju na 5. – 6. st. po Kr. Ta ranokršćanska/kasnoantička bazilika je ujedno i najstariji kulturni spomenik na području Mostara, ali i na širem području. Cimska bazilika svjedoči o starosti, bitnosti, ranome kršćanskome podrijetlu ovih prostora. Stoga ne želimo da se zaboravi, da ju proguta veo vremena.

Pretprošle godine smo posjetili dijelove Trebinjsko-Mrkanske biskupije, prošle Duvno, Livno i Karmel na Buškom jezeru a ove godine idemo u pohode samostanima Bosne Srebrene, Kreševo i Fojnicu te svetištu Voda sv. Jakova.

Slikovni rezultat za www.samostan kresevo

Prvo ćemo posjetiti samostan svete Katarine u Kreševu. Muzej Franjevačkog samostana posjeduje rijetke, vrijedne i zanimljive eksponate, koji daju prilično jasnu sliku života ljudi na ovim prostorima tijekom proteklih stoljeća. Najveći broj eksponata odnosi na tradicionalna zanimanja, vezana za eksploataciju ruda i njihovu preradu. U muzeju je postavljena i iznimno vrijedna zbirka minerala i kristala s kreševskog područja, arheološka zbirka iz pretpovijesnog i antičkog doba, kao i numizmatička zbirka. U samostanskoj riznici čuva se veći broj kaleža, monstranci, kadionica, kandila i svijećnjaka, pretežno rađenih u srebru i vrlo često s pozlatom.

 

deževice

Posjetit ćemo i svetište Voda sv. Jakova u prelijepom mjestu Deževice, župa Gospe Snježne. Svetište svetog Jakova Markijskog nalazi se u spilji u kojoj je tijekom svojeg djelovanja u Bosni boravio ovaj talijanski franjevac. Ovo mjesto narod vjekovima naziva Voda sv. Jakova ili Vrelo sv. Jakova, a karakteristično je po vodi koja se nalazi u spilji, ali ne izvire iz nje. Voda iz vrela smatra se čudotvornom.

Slikovni rezultat za muzej franjevačkog samostana u fojnici

Zatim nas put vodi u fojnički samostan Duha Svetoga gdje ćemo razgledati crkvu i bogati samostanski muzej, vrijednu knjižnicu starih knjiga s oko 11.000 naslova te knjižnicu novijih knjiga s oko 40.000 naslova, pismohranu u kojoj su pohranjeni iznimno rijetki i vrijedni dokumenti kao i galeriju umjetničkih slika. Muzej se sastoji od više zbirki u kojima se mogu vidjeti zlatne paramente, dalmatike, plaštevi, dragocjeni kaleži od pozlaćenog srebra, srebreni svijećnjaci, srebreni križevi i kadionici, naušnice, lanci, narukvice, križići, kolajne, pojasevi, kopče, nakit glave itd. Također je izložena arheologija, minerali, zanatski alati i proizvodi, školstvo, oružje, bosanska kuća, narodni običaji i nošnja, ručni radovi, ukrasni nakiti, te numizmatike, od najstarijih novčića do danas.

U Fojnici će biti priređen i ručak za sve sudionike.

Pozivamo sve mlade da krenu na ovo izuzetno zanimljivo i korisno putovanje, u „Potragu za korijenima“ i prijave se našoj Janji Marušić na e-mail janja.marusic@hotmail.com. Prijave se primaju do četvrtka navečer, 7. studenoga.

Polazak je u subotu, 9. studenoga u 8 sati s platoa ispred glavnog ulaza na stadion HŠK Zrinjskog (podno velikih stepenica).