Molite za pobudnicu koji odbacuje Pachamamu i upućuje na Mariju koja nas vodi svome Sinu!

Molite za pobudnicu koji odbacuje Pachamamu i upućuje na Mariju koja nas vodi svome Sinu!

Iz Rima nam u zadnje vrijeme dolaze vijesti koje su u najgorem slučaju užasne i naizgled svetogrdne, a u najboljem slučaju zbunjujuće i dvosmislene. U završnom dokumentu Sinode uključeni su prijedlozi za oženjene svećenike na općoj razini te mogućnost ženskog đakonata. Crkva je trenutno duboko podijeljena i, ustvrdio bih, na rubu raskola, ako bi Papa takve prijedloge uključio u svoju apostolsku pobudnicu i buduće planove.

Moramo se moliti za njega kao nikad prije da sačuva granicu, kao što je papa Pavao VI. čudesno sačuvao granicu i podvukao crtu 1968. kada je napisao Humanae Vitae, podržavajući višegodišnji nauk Crkve o prirodi i svrsi ljudske spolnosti i drevnoj zabrani kontracepcije. To je učinio protiv pritiska duha onoga vremena – pritiska koji je bio još jači od ovoga s kojim se papa Franjo trenutno susreće. I poput Franje, Pavao VI. nije bio konzervativac te bio je vrlo prijateljski raspoložen prema zagovarateljima radikalnih promjena. Zbog toga je Humanae Vitae još veće čudo i pruža nam nadu kako će papa Franjo objaviti dokument koji nas ne vodi preko ruba.

A iskreno, čini se kako nam je čudo prijeko potrebno. Papa Franjo duboko je zaokupljen Amazonskom sinodom i njezinim ishodima. Jasno je da je Sinoda bila popunjena liberalnim – čak i radikalnim – članovima i da su realizirana sva pitanja kojih su se obični katolici plašili kada je Sinoda započela. Papa Franjo je zasigurno bio na čelu ove Sinode i čini se da je dobro naučio lekcije s prethodnim Sinodama, gdje je bio javno prozivan. Procedure su bile stroge, a tiskovne konferencije vođene prema scenariju. Katolički novinari obavili su vrijedan posao, postavljajući često teška pitanja. Uobičajeni odgovori posebno odabranog tiskovnog tima bili su puni čuđenja i bijesa što se takva pitanja uopće postavljaju. U biti, čitav je proces prožet floskulama, žargonima i dvosmislenošću koja su obilježje ovog papinstva.

Puno će se analizirati završeno izvješće s ove Sinode, ali u izvjesnom smislu ono nije važno. Sada sve ovisi o Papi; sve je na njegovom stolu. Saznali smo da će uskoro biti objavljena apostolska pobudnica, što sugerira da je dijelom već napisana – možda i prije održavanja Sinode.

Nitko nije ni sanjao da će papa Pavao VI. odlučiti postupiti onako kako je to učinio 1968. godine. Humanae Vitae zaprepastio je svijet. Moramo i sada moliti za izuzetno čudo.

Molite za apostolsku pobudnicu koja slavi i uzdiže Isusa kao jedini put do spasenja. Pobudnicu koja se ne fokusira samo na čist okoliš, već na čiste duše. Pobudnicu koja ne govori o slušanju duhova prašume, već o slušanju Isusa, Vječne riječi Oca. Pobudnicu koji nas poziva na molitvu, sakramente, Božju riječ te drevna i višegodišnja učenja Crkve.

Molite za pobudnicu koji odbacuje Pachamamu i upućuje na Mariju koja nas vodi svome Sinu!

Izvor