TDK2019 – U Ljubuškom predstavljena knjiga “Metastaze jedne revolucije” Ivice Šarca – audio i foto

IMG-9adafd7b1448152598772df593f8aaca-V

Knjiga “Metastaze jedne revolucije” koja govori o procesu uspostave komunističko-partizanske vlasti u Zapadnoj Hercegovini predstavljena je večeras u gradskoj vijećnici u Ljubuškom.

Uz autora djela dr. sc. Ivicu Šarca, o knjizi su govorili prof. dr. Božo Goluža i dr. sc. Robert Jolić.

Na promociji se pojavio velik broj Ljubušaka zainteresiranih za Šarčevu drugu knjigu, koja je izašla sedam godina nakon prve koja je nosila naziv “Kultura selektivnog sjećanja”.

Dok je prva knjiga govorila o sustavnim zločinima nad Srbima u Hercegovini za vrijeme NDH te je izazvala burne reakcije, potičući pitanje koliko je kod nas uvriježeno selektivno sjećanje, odnosno ljudska sklonost da pamti u pravilu samo zlo koje su drugi nanijeli nama i jesmo li uopće spremni suočiti se s najmračnijim i najneugodnijim dijelovima vlastite prošlosti, druga knjiga pak govori o dolasku partizanskih postrojbi na područje zapadne Hercegovine i o zločinima koje su počinili nad ovdašnjim narodom.

Kako Šarac ističe, prilikom istraživanja partizanskih dokumenata jasno se vidi kako Hrvati u zapadnoj Hercegovini nikada nisu prihvatili partizansku vlast.

Iako je službeni naziv te vojske, kako smo učili u vremenima školovanja u socijalističkoj Jugoslaviji, bio Narodno-oslobodilačka vojska Jugoslavije, taj naziv nije uopće bio opravdan u ovim krajevima, dakle u hrvatskim krajevima Hercegovine. Ta vojska se ponašala ne kao narodna vojska, nego kao okupacijska sila. Za to imate konkretno objašnjenje. Čak u partizanskim dokumentima imate informacije o tome da su dobar dio pripadnika tih partizanskih jedinica iz sastava 29. Hercegovačke divizije činili nekadašnji pripadnici četničkih formacija iz istočne Hercegovine. Prema tome, možemo samo zamisliti s kakvim osjećajima mržnje su ti ljudi prelazili Neretvu i dolazili u ove krajeve. Uostalom postoji i jedna njihova zabilježena pjesma, vrlo ružna na račun Hrvata, a zabilježena je opet u jednom komunističko-partizanskom dokumentu. Pripadnici te 29. divizije su pjevali da će svaka jama na ovoj strani biti puna Hrvata. To su tada kritizirali neki politički komesari iz dalmatinskih jedinica“, ističe Šarac.

On dodaje kako se iz svega toga moglo naslutiti kakav će biti odnos te nadolazeće vojske prema ovdašnjem, mahom hrvatskom narodu.

„To se odmah pokazalo. Odmah su organizirali prijeke sudove u Ljubuškom. Prijeki sudovi su radili gotovo u tjednom ritmu. U vojnom arhivu u Beogradu sam pronašao popise Ljubušaka koji su pogubljeni radom tih prijekih sudova. Pronašao sam tri takva dokumenta s popisima od po desetak ljudi. Nadalje, ta vojska pokazivala je svakim danom da se ponašaju kao okupacijska sila, time što su nasilno uzimali ljudima hranu i stoku. U nekim krajevima su zabilježeni čak i slučajevi silovanja. Ja sve ovo govorim prema podacima iz partizanskih dokumenata. To je jako važno“, ističe Šarac.

On navodi kako se i hrvatski puk odnosio prema toj vojsci kao prema tuđoj okupacijskoj sili.

„Čim su čuli prve vijesti o tome da partizanske postrojbe prelaze Neretvu i dolaze ovamo, ovdašnji svijet je išao u zbjegove. Bježali su pred njima. Drugi dokaz za nelojalnost ovdašnjeg puka prema partizanskoj vojsci je bio potkraj siječnja 1941. kada se dogodio onaj ustaško-domobranski protuudar od linije Široki Brijeg-Mostar. U ta tri dana su ustaško-domobranske postrojbe potisnule partizane sve do hercegovačko-dalmatinske granice i jedan njemački oficir (jer su i njemačke postrojbe sudjelovale u tom protuudaru) je zabilježio s čudjenjem kako je taj zapadno-hercegovački svijet s oduševljenjem pozdravio tu vojnu akciju. Čak su i Nijemce častili vinom, kruhom i suhim mesom. Dakle, taj narod je pokazao od prvog dana dolaska partizana na ove prostore da tu vojsku ne osjeća kao narodno-oslobodilačku vojsku kako se ona službeno htjela nazivati i kako se nazivala“, objašnjava Šarac.

On dodaje kako je partizanski protuudar koji je uslijedio početkom veljače bio užasan i brutalan.

„Tada počinju masovna stradanja ovdašnjih civila, od ovog pojasa dalmatinsko-hercegovačke granice pa prema sjeveru. Civilno stanovništvo koje nije uspjelo pobjeći u sjevernije krajeve je stradavalo, osobito muška populacija. U tom ciklusu masovnog ubijanja stradavali su i civili, ali i franjevci. Tada se dogodio onaj veliki zločin nad franjevcima na Širokom Brijegu, a tjedan dana kasnije i zločin u Franjevačkom samostanu u Mostaru. Sve te zločine treba promatrati u tom kontekstu. Treba imati na umu da su se ovi masovni zločini nad franjevcima i civilima dogodili prije Bleiburga i prije križnih puteva. To je nekako u historiografskoj literaturi ostalo u zapećku“, zaključuje Šarac.

Inače, knjiga “Metastaze jedne revolucije” je drugi dio Šarčeve planirane trilogije.

Večerašnje predstavljanje u Ljubuškom je održano u suorganizaciji Hrvatske kulturne zajednice Troplet, HKD Napredak, podružnice Ljubuški, te uz potporu gradonačelnika Grada Ljubuškoga.

 

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

izvor: http://www.radioljubuski.ba/ljubuski/itemlist/user/582-radioljubu%C5%A1ki.html

 

POVEZANO:

FOTO: U Ljubuškom predstavljena knjiga prof. Ivice Šarca

Autor: Ljubuški portal | Ivana Luburić

ivica-sarac

Večeras je u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom s početkom u 19 sati predstavljena druga po redu knjiga cijenjenog prof. dr. sc. Ivice Šarca.

Na samom početku programa nazočne je srdačno pozdravio voditelj Viktor Zubac. Dodao je da je prošlo podosta vremena od izlaska prve Ivičine knjige, točnije, knjiga je ugledala svjetlo dana 2012. godine, no svejedno i dalje nije izgubila na svojoj aktualnosti.

Uz Ivicu, knjigu su nam vjerodostojno približili i predstavili prof. dr. Božo Goluža s Filozofskog fakulteta sveučilišta u Mostaru te povjesničar dr. fra Robert Jolić.

Prof. dr. Božo Goluža svoj govor započeo je citiranjem pape Benedikta XVI: „Danas je raširena literatura apsurda, koja nas je uvela u krizu stvarnosti, tako da živimo u vremenu uskraćivanja istine“. Možemo reći, dobra knjiga, štivo koje pokušava iznositi istinu, no danas to nikome nije zanimljivo, jer se traži jedino „senzacija“. Dobiva se dojam da su se izmiješale istina i neistina, pa ih je teško razlučiti, zaključiva prof. Goluža, osvrćući se na pokušaje iskrivljenja povijesti i povijesnih događanja. Uz uvodna i završna promišljanja otkrio je da knjiga ima tri dijela, te opisao i približio nazočnima svaki od njih. Veliki dio jednog dijela knjige posvećen je pobijenim Franjevcima, kako onima na Širokom Brijegu tako i onima u Mostaru.

 

Autorov stil pisanja i nije sasvim lagan pa bi neki mogli zaključiti da je to teško štivo što bi se posebno moglo odnositi na uvodna promišljanja, no moramo znati, dodaje Goluža, da ova knjiga ne pripada u beletristiku nego je izrazito znanstveno djelo. U knjizi je iznijeto dosta činjenica koji bi se i poneki živući sudionik ovih događanja mogao i sjećati. Bez obzira na to da bi nekima mogla zasmetati prozvana imena povijest ne trpi selektivan pristup i prešućivanje činjenica, događaja, datuma i imena, pa se dobiva dojam da autor namjerno ništa nije prešutio -zaključio je. Recezent knjige dr. sc. Robert Jolić u svom obraćanju nazočnima rekao je da knjiga govori o veoma tragičnim mjesecima na prijelazu iz 1944.-1945. godinu na prostoru zapadne Hercegovine te da je ovo zapravo nastavak na prvu knjigu gosp.Ivice, ali i na neki način i uvod u treći dio koji bi se trebao pojaviti u bliskoj budućnosti. Taj dio bi trebao obrađivati razdoblje 1945.godine i sljedeće godine kada su Hrvati doživjeli vjerojatno najveći pokolj u kratkom vremenu u svojoj povijesti. Nakon predstavljanja u Čitluku, Mostaru, Širokom Brijegu i Grudama i Ljubuški je dobio priliku pobliže upoznati djelo prof. Ivice koji je rekao da je dosta puta bio na promocijama u našem gradu, ali dosada nije imao priliku svoje djelo predstaviti Ljubušacima, pa je s tim njegovo zadovoljstvo još i veće.

Na kraju programa autor se zahvalio svima onima koji su stigli na njegovu promociju te onima koji su omogućili da ova knjiga ugleda svjetlo dana.

Predstavljanje knjige održalo se uz potporu Nevenka Barbarića, gradonačelnika Grada Ljubuškog, Podružnice Hrvatskog kulturnog društva Napredak Ljubuški i nakladničke kuće Crkva na kamenu.

IZVOR: https://www.ljportal.com/foto-u-ljubuskom-predstavljena-knjiga-prof-ivice-sarca-23899/