TDK2019 – Odavanje počasti žrtvi Vukovara i proslava obljetnice uspostave HZ HB

Slikovni rezultat za troplet baklje hum mostar

Kao i svake godine, Tropletovi dani kulture završavaju 18. studenoga odavanjem počasti žrtvi Vukovara i obilježavanjem obljetnice uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosna. I ove godine će Tropletova mladež na Humu ponad Mostara, ispod Jubilejskoga križa, upaliti 28 baklji u znak sjećanja na 28 godina od spomenutih događaja.

Baklje će biti upaljene u 25 minuta do 8 sati (navečer) u spomen na 25. 8., kada je počela agresija na grad Vukovar.

Prije toga, kao i svake godine, građani Mostara će upaliti svijeće u Vukovarskoj ulici i time odati počast žrtvi Vukovara, Škabrnje i svih stratišta te svih poginulih u Domovinskom ratu. Vjerujemo da će kao i do sada iz svih mostarskih crkava krenuti tihe procesije poslije večernjih svetih misa a zajednička molitva biti u 19 sati u Vukovarskoj ulici.

Pozivamo sve građane a posebno pripadnike HVO da 18.11. dođu u Vukovarsku ulicu, pomole se i zapale svijeću. Posebno pozivamo mlade Mostara i studente da nam se pridruže na Humu u 19.15 sati te da u 25 minuta do 8 sati zajednički zapalimo 28 baklji i time odamo počast žrtvi Vukovara i proslavimo obljetnicu uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosna.

 

Podsjetimo!

Bez obzira na kampanju sarajevske političke čaršije i njihovih medija, te bez obzira na slabosti hrvatske politike koja je prihvatila njihovu paradigmu, Dan Hrvatske zajednice Herceg Bosna je po važećim ustavima i zakonima Bosne i Hercegovine i Federacije BiH u istom rangu kao i nametnuti Dan državnosti BiH (25.11.), stoga oba trebaju biti neradni dani i slaviti se na prostorima na kojima su se i obilježavali do stupanja Daytonskog ustava na snagu, i tako sve do donošenja novoga zakona o praznicima i blagdanima BiH/FBiH.

Povezano:

https://www.dnevnik.ba/vijesti/kada-ce-vlada-fbih-prestati-krsiti-ustav

https://poskok.info/hkz-troplet-zna-li-vjekoslav-od-alijanse-da-je-dan-hzhb-legalan-praznik-u-fbih/

https://www.troplet.ba/?p=608