Hrvatska zvona u Mostaru priredila Hommage Slobodanu Praljku

IMG-f71f2d13cfc51675d2d911e38f1c7506-V (002)

Odavanje poštovanja i počasti generalu Slobodanu Praljku povodom druge obljetnice njegove smrti prikladnim hommageom održano je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, u organizaciji Udruge Hrvatska zvona.

Čovjek o kojem govorimo je general Slobodan Praljak, koji je sebedarjem vlastitoga života hrvatskom narodu omogućio njegovu daljnju borbu za suverenost i konstitutivnost svih nas u Bosni i Hercegovini te je omogućio i sam nastavak naše političke borbe. General je svojim životom i djelom nadrastao sve nas, izrastao iz nas i ostao znak u vremenu, poručio je sveučilišni profesor Marko Tokić.

Tokić je dodao kako u slučaju da je sve završilo na način na koji su neki mislili zauvijek zatvoriti vrata političkoj borbi Hrvata, ne bi više postojala niti mogućnost za raspravu o suđenju koje se dogodilo na način na koji se dogodilo te o pravima jednoga brojčano malenoga naroda da živi u svojoj zemlji kao gospodar vlastite sudbine.

Podsjećamo, general Slobodan Praljak prvostupanjskom je presudom Haškog suda osuđen na 20 godina zatvora, a teretilo ga se za zločine počinjene 1993. godine u BiH. Suđenje je počelo 2006., nakon što su se svi optuženici (Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić) sami predali sudu u Haagu.

Prvostupanjska presuda donesena je 2013. godine, a Žalbeno vijeće ICTY-ija je u Haagu potvrdilo Praljkovu prvostupanjsku kaznu od 20 godina zatvora. Nakon presude Praljak je rekao: General Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu!”, te je popio sadržaj iz bočice od kojega je kasnije u bolnici preminuo.

(www.jabuka.tv)