Kardinal Schönborn (opet) odobrio održavanje LGTB koncerta u bečkoj katedrali

Kardinal Schönborn (opet) odobrio održavanje LGTB koncerta u bečkoj katedrali

Austrijski kardinal Christoph Schönborn ponovo je odobrio održavanje koncerta u katoličkoj katedrali svetog Stjepana u Beču u svrhu prikupljanja sredstava za LGBT zajednice. Koncert se treba održati večeras.

Ovo je već treći put da je bečki nadbiskup dozvolio udruzi “LIFE +” korištenje katedrale za održavanja dobrotvornog koncerta povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a koji će se održati u subotu, 30. studenoga.

Povezana slika

Prošle godine na koncertu, na kojem je prisustvovao sam kardinal, sudjelovao je porno glumac poznat po ulogama homoseksualaca, a njegova točka uključivala je stajanje na oltarskoj pregradi, glasnu rock i elektroničku glazbu te glumce odjevene u kostime demona.

 

Ove godine je jedan od brojnih izvođača, koji bi se večeras trebali pojaviti u bečkoj katedrali iz 14. stoljeća, zloglasni austrijski transvestit “Conchita Wurst”, koji je svjetsku slavu stekao predstavljajući svoju zemlju na Eurovizijskom natjecanju 2014. godine.

Predstava u katedrali, pod nazivom „Čežnja za anđelima…“, bit će glavni događaj među 15-ak koji će se 30. studenog održati u Beču u svrhu prikupljanja sredstava za projekte pomoći u borbi protiv AIDS-a.

Slikovni rezultat za kardinal schoenborn conchita

Organizator događaja deklarirani homoseksualac Gery Keszler, jedan od glavnih LGBT aktivista u Austriji,  zahvalio je kardinalu.

„Vrlo smo zahvalni na povjerenju koje nam je pružio kardinal Schönborn“, rekao je.

Keszler je uvukao kardinala Schönborna u još jednu kontroverzu kada je 2018. tvrdio da je kardinal blagoslovio njega i njegovog homoseksualnog partnera na privatnoj večeri.

Prošle godine je nakon koncerta, austrijski svećenik otac Johannes Maria Schwarz na web stranici Kath.net objavio kritiku zbog korištenja slavne katedrale za sekularna događanja. “Mada je novac išao u dobre svrhe” – za HIV hospicij u Južnoj Africi, treba imati na umu da je hram Božji, „srce katoličkog Beča“, pretvoren u „višenamjensku dvoranu“. Događaj bi mogao značiti „ smrt slabe Crkve “, dodao je.

Izvor

Inače, početkom studenoga, nadbiskup Beča kardinal Christoph Schönborn uzroke učestalih seksualnih zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi pronašao je u „zatvorenosti crkvenog sustava“ i „pretjeranoj autoritativnosti crkvenih starješina“.

U izlaganju održanom na Bečkom sveučilištu, kardinal je iznio svoju dijagnozu uzroka seksualnih zlostavljanja, polemizirajući u stanovitom smislu s onom koju je nedavno ponudio Benedikt XVI. i po kojoj je jedan od glavnih razloga seksualna revolucija iz 1960-ih koja je svojom permisivnošću i liberalizmom ušla i u Crkvu.

„Ne želim kritizirati tu teoriju nego je dopuniti s nekim brojkama. U Austriji, brojke daju potpuno drugačiju sliku. Tu se čak 60 posto počinjenih registriranih zločina dogodio do 1969. Dakle, većina njih prije Drugog vatikanskog koncila. To je nešto što nas tjera na razmišljanje“, rekao je.

Prema njemu, pretkoncilska Crkva i njezina „zatvorenost“ učinila je da zlostavljanja bude više, jer „u zatvorenim sustavima takva se zlostavljanja događaju češće nego u otvorenim“.

„S punim crkvama i intenzivnim religijskim životom pretkoncilska je Crkva bila fascinantna, ali vlast koju su svećenici tada imali u rukama imala je nezdrave razmjere. Očito, u takvim uvjetima bilo je lakše da se seksualno zlostavljanje širi“, smatra austrijski kardinal.

Postavlja se očito pitanje: na koji način kardinal koristi svoju vlast i kako će večerašnji događaj u bečkoj katedrali doprinijeti „otvorenosti crkvenog sustava“ prema zdravoj spolnosti i suzbijanju zlostavljanja?!

Fotografija Life Ball.