TROPLETOV KALENDAR za 2020. GODINU

tkzd2020

Ciljevi djelovanja i programske zadaće HKZ Troplet su, između ostaloga, raditi na duhovnoj obnovi i moralnoj preobrazbi hrvatskoga naroda, te čuvati i njegovati cjeloviti hrvatski identitet. Značajne sastavnice našeg identiteta su vjera, povijest i kulturna baština. Znajući da prosječan Hrvat prilično malo zna o hrvatskoj kulturnoj baštini, o značajnim događajima iz naše povijesti (osobito novije), o vjeri pa i općenito o zapadnoj kršćanskoj civilizaciji, HKZ Troplet nastoji to promijeniti i zainteresirati svakoga pojedinca za istraživanje i proučavanje našeg identiteta – naših korijena, kulturne baštine, povijesti i vjere.

Stoga HKZ Troplet svake godine, pa i ove, izradi Tropletov kalendar. Kao temelj poslužio je Imendanski kalendar Biskupske konferencije BiH. U tom Kalendaru obrađene su tri kategorije dana:

  • Prvo, svetac dana, gdje smo obradili svaki dan a posebno smo opisali sve zapovjedne svetkovine, spomendane svih hrvatskih svetaca i blaženika te spomendane svih svetaca koji su patroni katoličkih župa u Bosni i Hercegovini, kao i još neke spomendane i svagdane značajne za našu tradiciju i baštinu.
  • Drugu kategoriju čine značajni datumi iz hrvatske povijesti. Ovdje smo veću pozornost posvetili novijoj povijesti, Domovinskom ratu i ostvarenju samostalnosti, kako zbog toga što su datumi iz novije povijesti pouzdaniji, a još više jer naši mladi kroz odgoj i obrazovanje vrlo malo uče i znaju o tim događajima.
  • Treće, opisali smo svjetske, međunarodne i nacionalne dane koji se obilježavaju kod nas i u svijetu, a koji su u skladu s kršćanskim svjetonazorom i općeljudskim vrijednostima koje zastupa i promovira Troplet.

Sve spomenuto se svakodnevno objavljuje na Tropletovoj web stranici www.troplet.ba u rubrici katolički kalendar. Kako Tropletov kalendar ima preko 400 stranica, nismo u mogućnosti objaviti ga u tiskanom izdanju ali ga možete pogledati i pročitati u PDF formatu klikom na donju sliku ili na poveznicu kalendar tropletov _ 2020

kalendar naslovna

Kao sažetak Tropletovog kalendara uradili smo Tropletov kalendar značajnih dana kroz godinu 2020. u kojem smo na jednom plakatu formata B2 po mjesecima i datumima spomenuli najznačanije dane iz Tropletovoga kalendara (vidi sliku na početku teksta). Na pozadini kalendara je preslik povelje Bratovštine sv. Jeronima u Rimu iz 1585. godine. U središtu je sv. Jeronim a u četiri kuta su grbovi četiri kraljevstva: Hrvatske, Bosne, Slavonije i Dalmacije. Današnji Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu dijelom vuče korijene i iz te Bratovštine.

Taj Kalendar tiskamo u ograničenom broju. Namjera nam je bila istaknuti plakate na svim javnim mjestima na kojima se masovno okupljaju ljudi: u čekaonicama, u hodnicima i učionicama škola i fakulteta, kao i na sličnim mjestima kako bi bili dostupni što širem krugu ljudi, koji bi ih pogledali, naučili nešto novo i zainteresirali se proučavanje navedenih stavki.

Kalendar značajnih dana možete „skinuti“ klikom na donju sliku ili na poveznicu TKZD2020:

tkzd2020

Kalendar možete preuzeti u HKZ Troplet, isprintati (A3 format ili veći) i postaviti na kakvo istaknuto mjesto. Ili ga možete zadržati u digitalnom obliku. Može vam poslužiti kao izuzetno kvalitetan vodič i pomagalo za podsjećanje, učenje, obilježavanje značajnih dana i za planiranje različitih aktivnosti. Podijelite ga s drugima, pogledajte svakodnevno i podsjetite se na značajne dane kroz godinu.

Detalje o svakom od „značajnih“ ali i o svakom od ostalih „običnih“ dana kroz godinu možete pogledati i na Tropletovoj stranici, klikom na pojedini naslov u izborniku „Katolički kalendar“.