Biskupi ne mogu davati laicima digitalni mandat za evangelizaciju dok sami ne ispovijedaju katolički nauk

Društvene mreže su „ogromna blagodat za Crkvu“, ali nisu bez negativnih posljedica koje često štete Kristovu Tijelu,  izjavio je  pomoćni biskup Los Angelesa  Robert Barron.

Za NCRegister biskup je izjavio da su s jedne strane servisi poput Youtubea i Facebooka doveli do tzv zlatnog doba evangelizacije i apologetike no s druge strane ističe kako su društvene mreže dovele do brojnih negativnih posljedica za Crkvu  u vidu zlonamjernih napada i ispoljavanja mržnje koji su na brojnim platformama svakodnevna pojava.

“Danas svatko može iz majčina podruma napisati poruku ispunjenu mržnjom i jednim klikom miša objaviti je na društvenim mrežama gdje ostaje neuređena kako bi je cijeli svijet vidio”, rezultat čega bi bilo sve veće stvaranje razdora među vjernicima i sablazan koja odbija ostale od evanđelja.

Što dakle predlaže biskup Barron? Poziva na korištenje biskupskog autoriteta i u digitalnoj sferi  gdje bi crkveni pastiri trebali ukazivati na slučajeve gdje korisnici društvenih mreža govorom mržnje nanose štetu Kristovom Tijelu.  Njegov konkretan prijedlog  bio bi „nešto poput mandata za one koji tvrde da podučavaju katolički nauk na internetu, kojim bi biskup potvrdio da osoba naučava u punom jedinstvu s Crkvom“. Biskup također poziva na sve one koji dijele  duhovne savjete i upute na društvenoj mreži  da se upitaju :  „Prije nego što kažete ili napišete bilo što na društvenim mrežama – bez obzira objavljujete li vlastiti materijal ili odgovarate li nekome – postavite si jednostavno pitanje: Jesu li ove moje riječi čin ljubavi?“

Vjerujem da je biskupova namjera plemenita i dobra, no ovo za sobom povlači tolika pitanja da ne znam odakle zapravo početi. Možda najbolje od samog kraja , pozivanja na riječi koje isključivo egzistiraju kao čin ljubavi. Sveti Ivan kaže kako je Bog ljubav ali kako sam Krist sebe naziva istinom, jasno je kako je ljubav istina, tj kako nema govora u ljubavi bez govorenja istine. Sveti Toma Akvinski kaže kako je „ istina u pravom i vlastitom smislu i na prvomu mjestu u Božjem razumu“. Dakle, svijet je istinit ukoliko odražava Boga – davati svjedočanstvo za istinu znači istaknuti Boga i njegovu volju nasuprot interesima svijeta. Konkretno govoreći, jedan od najpopularnijih svećenika na društvenim mrežama i strastveni zagovornik homoseksualaca James Martin  koji, kako nije laik očito ne treba biskupov digitalni imprimatur, za sebe sigurno misli kako govori riječima koje su čisti čin ljubavi, a zapravo je njegovo digitalno propovijedanje  upravo ona suobličenost sa svijetom a ne Božjom istinom koja je spomenuta poviše i koju je precizno definirao sveti Toma Akvinski. Probajmo zamisliti što bi o riječima James Martina mislili svi sveci i svetice Katoličke Crkve? Kladim se da njihovo mišljenje i riječi koje bi pritom upotrijebili ne bi dobile taj mandat koji spominje biskup Barron i ne bi bile smatrane govorom ljubavi, nego upravo suprotno, onime što današnji svijet podrazumijeva kao govor mržnje.

Dalje, s obzirom da smo svi svjesni žalosne stvarnosti  stanja u njemačkom katolicizmu danas , kako bi izgledao taj mandat koji bi davali njemački biskupi i kardinali laicima a s obzirom na njihove stavove o homoseksualnosti, tzv homoseksualnom braku, pričesti razvedenima, ređenju žena? Kakav će mandat dati primjerice berlinski nadbiskup kada se na službenoj stranici njegove nadbiskupije  na pitanje „ kada je normalno imati seks “  mlade upućuje na mogućnost kontracepcije i u slučaju trudnoće, pravo na informaciju o pobačaju? U odgovoru  na hipotetsko pitanje „ kako 22 godišnji muškarac želi imati odnose s 15 godišnjom djevojkom “ nadbiskupija odgovara kako  teškoće nastaju u slučaju kada je odnos prisilan. Ili uzmimo jedno drugo pitanje na istoj stranici gdje  „Laura (15) želi spavati sa svojim dečkom i razmišlja o različitim kontraceptivima. “ Nadbiskupija odgovara kako je Laura mlađa od 16 godina i za nabavku treba pristanak roditelja  ali uvijek može pokušati uvjeriti liječnika kako je dovoljno zrela da donese samostalnu odluku.  I takvi bi pastiri trebali odobravati mandate laicima i potvrđivati kako je njihov izričaj u skladu s crkvenim naukom , a upravo je njihovo promišljanje miljama daleko od istog?

Sve dok je podučavanje s najviših crkvenih instanci u teškom neskladu s naukom  , povelikoj zbrci i rasulu ovakav prijedlog  može značiti samo nastojanje za pojačanim vidom ideološke kontrole. Dok s jedne strane zaista postoji neprimjeren govor  onih koji se nazivaju katolicima usmjeren prema najvišim instancama pa nerijetko i prema samom rimskom prvosvećeniku, postavlja se također još jedno vrlo važno pitanje:tko će biti taj koji će ustvrditi što je to mržnja i govor mržnje ? Koje će kriterije pritom koristiti?

Na kraju imam i ja prijedlog kako doskočiti  ogromnom broju prijepora i sukoba na društvenim mrežama – onoga trenutka kada crkveno vodstvo odluči javno ispovijedati čisti katolički nauk nestati će i potreba da laici čine upravo to . Pastiri imaju mandat koji im je dao sam Isus Krist, imaju zadaću čuvati polog vjere. Kada to zaista budu radili, tada će laici sretni i zadovoljni prestati raditi njihov posao.