Švedska: Ilegalni migranti imaju veći prioritet u zdravstvenoj skrbi od starijih Šveđana

CBC News via YouTube

Prema novim smjernicama koje su izdane kao pokušaj nošenja s pandemijom koronavirusa (COVID-19), ilegalnim migrantima u Švedskoj mogao bi se dati veći prioritet u zdravstvenoj skrbi nego starijim osobama domaćeg stanovništva te zemlje.

Nacionalni odbor za zdravstvo i socijalnu skrb izdao je smjernice medicinskom osoblju u kojima se specifično navodi da se pacijenti moraju liječiti na osnovu njihovog zdravstvenog stanja — a time i šansi za oporavak — umjesto na osnovu švedskog državljanstva ili njihovog pravnog statusa, prema izvješću Nyheter Idag.

U praksi to znači da bi starije osobe ili one s postojećim medicinskim stanjima među domaćim švedskim stanovništvom mogle imati niži prioritet u odnosu na ilegalne migrante.

Glasnogovornik Odbora za zdravstvo tvrdio je da su te smjernice nužne za sprječavanje širenja virusa.

**VIDEO: Migrant pranksters in Sweden film themselves coughing and sneezing on peoplehttps://loom.ly/sr6cGEI 

VIDEO: Migrant pranksters in Sweden film themselves coughing and sneezing on people – Voice of…

To have a laugh, a pair of Arab immigrants in Eskilstuna, Sweden recorded a video of themselves approaching people on the street while coughing, sneezing, and pretending as if they’ve been infected…

Nyheter Idag je već izvijestio da vlada planira trijažu pacijenata u slučaju da epidemija preplavi zdravstvene usluge. Ako se to dogodi, te smjernice bi se doista mogle primijeniti u praksi — s potencijalno kobnim posljedicama za neke Šveđane.

Stručnjak za zarazne bolesti Staffan Sylvan rekao je za Expressen u prošlomjesečnom članku da je švedski zdravstveni sustav u potpunosti nespreman u slučaju izbijanja velike epidemije.

Švedska imigrantska zajednica već je nesrazmjerno pogođena virusom, pri čemu je veliki broj prijavljenih slučajeva pronađen u somalijskoj zajednici.

–Sweden: Coronavirus spreading rapidly in Somali communityhttps://loom.ly/e9tnPTI 

Sweden: Coronavirus spreading rapidly in Somali community – Voice of Europe

Sweden’s Somali community is being hit particularly hard by the coronavirus (COVID-19) outbreak, with at least 6 of the 15 victims who have died of the disease so far in Sweden being of Somali…

Sve to u kombinaciji s činjenicom da Švedska, za razliku od ostatka Europe, do sad nije uvela gotovo nikakva ograničenja što se tiče društvenih interakcija, zemlja se možda suočava s teškim vremenima.

*Sweden’s cafes and bars remain open; gatherings of 50 people permittedhttps://loom.ly/ZFSPmgk 

Sweden’s cafes and bars remain open; gatherings of 50 people permitted – Voice of Europe

STOCKHOLM (AP) — The streets of Stockholm are quiet but not deserted. People still sit at outdoor cafes in the center of Sweden’s capital. Vendors still sell flowers. Teenagers still chat in groups…