Nema posebne naredbe Kriznoga stožera u vezi s uskrsnim pisanicama

Nema posebne naredbe Kriznoga stožera u vezi s uskrsnim pisanicama

U zavisnosti od izloženosti vanjskom uticaju potrebno je izvršiti dezinfekcija pisanica

Djelatnici Kriznoga stožera FBiH izrazili su žaljenje što katolici neće moći obilježiti Uskrs na tradicionalni način te podsjetili da su javna okupljanja zabranjena, u što spada i natjecanje u tucanju jaja. Također, pisanice treba dezinficirati nakon darivanja…

Nažalost, najveću kršćansku svetkovinu Uskrs kršćani diljem svijeta ove godine dočekuju u sjeni pandemije “koronavirusa”. Umjesto slavlja misa, obiteljskog druženja te tradicionalnog tucanja jajima na snazi su odredbe o zabrani kretanja i okupljanja.

S obzirom na ograničenja uvjetovana pandemijom koronavirusa Vrhbosanska nadbiskupija donijela je 1. travnja Smjernice za slavljenje obreda Velikog tjedna i svetkovine Uskrsa 2020.

Zbog ograničenja okupljanja i kretanja osoba liturgijska slavlja i obredi Velikoga tjedna slave bez naroda, vjernici su upućeni da mise prate preko sredstava društvenih priopćavanja, televizije radija ili interneta.

Budući da Uskrs, između ostaloga, na stolove diljem svijeta donosi šarenilo uskrsnih jaja, koja veliki i mali zajedno boje i oslikavaju te se potom natječu u tucanju, zanimalo nas je što Krizni stožer Federacije BiH misli o ovoj tradiciji.

U dopisu Kriznog stožera Federacije BiH smo saznali da njihovi članovi nisu na sjednicama posebno raspravljali o uskrsnim običajima, ali su podsjetili da su i dalje na snazi naredbe o zabrani kretanja za mlađe od 18 i starije od 65 godina. Tu je i policijski sat koji zabranjuje okupljanja poslije 20:00 sati do 05:00 ujutro.

Djelatnici Kriznoga stožera, izražavajući žaljenje što katolici neće moći obilježiti Uskrs na tradicionalni način, podsjećaju da su javna okupljanja zabranjena, u što spadaju i tradicionalna natjecanja u tucanju jaja.

Također je naglašeno da neće biti nikakvih privremenih izuzeća od te naredbe zbog Uskrsa.

Dakle, šaranje i tucanje jajima u obiteljima nije zabranjeno, međutim, svako okupljanje više osoba bilo u zatvorenim ili otvorenim prostorima kako bi se tradicionalno proslavio Uskrs tucanjem pisanica nije dozvoljeno.

Na naš upit smiju li vjernici međusobno darivati uskrsna jaja te što činiti potom, to jest, je li potrebno posebno tretirati pisanice, npr. stavljanjem pod vruću vodu ili dezinficirati kao ruke iz Kriznog stožera FBiH su odgovorili: “Nema ograničenja da vjernici mogu otići jedni k drugima u vremenu kada je dozvoljeno kretanje pridržavajući se higijensko-epidemioloških mjera i propisane socijalne distance od 1,5 m.Također, preporučujemo da se u zavisnosti od izloženosti vanjskom uticaju izvrši dezinfekcija jaja (uz nadu da dezificijans neće oštetiti ukrase na uskršnjim jajima).”

Iz Kriznog stožera FBIH potiču da se redovito prate izvješća s njihovih sjednica.

Ž.I., KT