8. travnja 1992. Hrvatsko vijeće obrane (HVO) – vojska koja je dala najveći doprinos obrani i oslobađanju Bosne i Hercegovine

8. travnja 1992. Hrvatsko vijeće obrane (HVO) – vojska koja je dala najveći doprinos obrani i oslobađanju Bosne i Hercegovine

Foto: Snimka zaslona

HVO je imao ključnu  i najveću ulogu u  obrani Bosne i Hercegovine 1992. godine. U jednom trenutku srpska vojska je držala i etnički očistila od Hrvata i muslimana gotovo 70% BiH.

Tek nakon Oluje i sloma genocidne i četničke SAO Krajine, HVO i HV kreću u oslobađanje BiH, i tada im se pridružuje i Armija BiH. Stoga je oslobađanje velikih dijelova i prestanak rata u Bosni i Hercegovini ponajviše zasluga Hrvata.

Hrvatsko vijeće obrane (HVO) bilo je oružana snaga i najviše izvršno i upravno tijelo Hrvatske Republike Herceg-Bosne te glavna oružana snaga Hrvata u Bosni i Hercegovini za vrijeme Domovinskog rata.

Osnovano je 8. travnja 1992. što se slavi kao Dan utemeljenja HVO-a.

HVO je nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme obrane 2005. godine, transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Dana 18. studenog 1991., hrvatsko političko vodstvo u Bosni i Hercegovini osniva Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu. Herceg-Bosna radi obrane Hrvata organizira Hrvatsko vijeće obrane (HVO) koji je službeno osnovan 8. travnja 1992. kao vrhovno tijelo obrane hrvatskog naroda u Hrvatskoj zajednici Herceg-Bosni i kao najviše izvršno i upravno tijelo Herceg-Bosne.

Već dan-dva nakon službenog osnivanja HVO ulazi u velike bitke sa nadmoćnom srpskom vojskom i JNA oko Kupresa gdje je pretrpio velike gubitke, a od 13-23. travnja 1992. slama veliku ofenzivu Srba prema Livnu i njihov pokušaj proboja prema Hercegovini i Neretvi. 23. lipnja 1992. HVO osvaja prvu agresorsku vojarnu u Čapljini.

6337 hrvatskih mladića poginulo je kao pripadnici HVO, uz brojne civile Hrvate Bosne i Hercegovine koji su bili žrtve strašnog rata od 1992-1995.

HVO je imao ključnu ulogu u  obrani Bosne i Hercegovine 1992. godine, te oslobađanju velikih dijelova Bosne i Hercegovine 1995. godine.

HVO je stožerna vojska koja osigurala opstanak Bosne i Hercegovine kao države.

 

Ratna himna Hrvatskog vijeća obrane (HVO):

 

Izvor: narod.hr/Petar Horvatić