INCIDENTNA FBIH – Federacija piše (i krši) vlastita pravila!

dnevnik.ba

 PIŠE: JURIJA BRNADA/https://www.dnevnik.ba/

Godina je obilježena svjetskom pandemijom, a osim borbe za ‘goli život’ , javnost Bosne i Hercegovine potresena je i brojnim političkim incidentima. Javnost je zgrožena. Svekolika javnost, da. No, trpi – jednu senzaciju mjesečno. Između su atrakcije i epizode s maskom.

FADIL NA PRVOM KORONA DERNEKU

Proslava obilježavanja 70. godišnjice “Igman” d.d. Konjic održana je na dan izdavanja naredbe Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Dernek je rezultirao novim brojem zaraženih,  te ukupno, četiri smrtna slučaja od koronavirusa, direktno vezana uz proslavu.

Obilježavanju godišnjice su prisustvovali premijer  FBiH, Fadil Novalić i ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

„ Nismo prisustvovali 11. marta, ali smo bili na akademij“,  kazao je naknadno Fadil.

FADIL U EPIZODI „INCIDENT S MASKOM“

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, 23.03.2020. imao je ‘manji’ incident s maskom.

Novalić je otpakovao masku, a potom je vezice koje se stavljaju iza ušiju – pokušao svezati oko vrata.

Nije mu uspjelo.

Ubrzo mu je stigla pomoć, nakon čega je masku, inače namijenjenu za pokrivanje nosa i usta, svezao oko vrata.

Stanje nesreće u FBiH proglašeno je samo pet dana ranije.

Nitko se ne sjeća niti jedne njegove rečenice, s tog konkretno obraćanja, no video Fadilove borbe s maskom – obišao je regiju.

Napomenimo, Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine.

TESTOVE UVOZI FIRMA KOJA SE BAVI RESTAURACIJOM NAMJEŠTAJA

“Dana 7.4.2020. godine u carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo uvozno je ocarinjeno 150.000 komada testova za Covid 19. Solak je , doduše kasnije,  tvrdio kako je posao vrijedan 4,6 milijuna KM.

Fahrudin Solak, direktor FUCZ na konferenciji za novinare 8. travnja, na pitanje novinara kazao je kako se ne sjeća od koga su kupljeni testovi.

“Federalna uprava civilne zaštite i Federalna vlada nabavljaju testove od kompanije koja se bavi restauracijom namještaja. Testovi su stigli iz Turske a ne Južne Koreje”,  tvrde iz Vlade.

150.000 testova nije koštalo oko 4,6 milijuna KM, kako je to Solak kazao prije dvadesetak dana, nego je taj iznos znatno manji.

Na osnovu Žurnalovog teksta o nabavci testova Tužiteljstvo Kantona Sarajevo i Državna agencija za istrage i zaštitu otvorili su i istragu.

HBŽ UDARA NA USTAVNI POREDAK?!

Vlade Hercegbosanske županije donijela je 17.03.2020. Odluku o zabrani i ograničavanju. Odlukom se uvodi karantena i zabranjuje ulazak svima, zbog opasnosti od pojave i širenja koronavirusa, čak i drugim državljanima BiH.

Šefik Džaferović , Fadil Novalić te državni ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić nazvali su odluke vlasti HBŽ-a udarom na ustavni poredak te su zaprijetili podizanjem kaznenih prijava protiv odgovornih osoba.

Napomenimo: na području cijele županije postoje samo dva respiratora.

‘Odluka nije imala nikakvih drugih konotacija, a naročito ne političkih’, navodi u priopćenju Krizni stožer HBŽ.

Mjere zaštite cjelokupnog stanovništva suludo su proglašene državnim udarom.

Odluke su povučene 23.03.2020.

SMRT EPIDEMIOLOGA dr. Šefik Pašagić

07.04.2020. Elna Pašagić, supruga preminulog doktora epidemiologa Šefika Pašagića, pismom se obratila javnosti.

U detaljnom i potresnom pismu Elna otvoreno krivi zdravstveni sustav za muževljevu smrt.

Iza preminulog je ostalo četvero maloljetne djece.

“On je imao 60 godina, ali srce kao da je sportista od 30 godina, to se može potvrditi. Prof. dr. Šefik je bio poznat po tome da je preventivan, da je vodio zdrav život. I da on, takav čovjek, njima umre, a da ga nisu ni stavili na respirator. Zamislite kada se to desi nekome ko se bori u našem sistemu, stalno je apelovao na deratizaciju, pa kad se korona pojavila… On je molio da ga pregledaju, da mu daju uputnicu. On je zvao svoje kolege da ih pita šta da rade”, navodi supruga.

KCUS se, nakon pisma, obratio javnosti tvrdeći da je sve odrađeno ‘po protokolu’.

TESTIRANJE NA KORONU 150-300 KM

U Tuzli se ukazala potreba većeg broja građana za testiranje na COVID-19, te je , u skladu s tim, krizni stožer ministarstva zdravstva TK 23.04.2020. donio odluku da se Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli dozvoli komercijalizacija.

Testiranje na COVID-19 biste tako, u Tuzli, platili 150 KM.

Zlatko Miletić, sad već bivši generalni tajnik Demokratske fronte, u intervjuu za Face TV 02.05.2020., otkrio je kako testiranje u Sarajevu, istim testovima kao u Tuzli, naplaćuju 300 KM.

NEGIRANJE GENOCIDA

Sarajevo je  23.04.2020. na javnosti najtransparentniji način, odalo počast braći Turcima osvjetljavajući vijećnicu bojama Turske – na godišnjicu sjećanja na žrtve turskog genocida nad Armenijom.

Sarajevski mediji nisu uskladili priču o povodu osvjetljavanja vijećnice; jedni navode kako slave Turski Dan nacionalnog suvereniteta i dan djeteta, dok drugi tvrde da je vijećnica osvijetljena u znak zahvale braći za pomoć u borbi s pandemijom Covid-19.

Na incident su reagirali i vodeći armenski mediji, žalosno – ne izražavajući nikakvo iznenađenje na postupke političkog Sarajeva.

SOLAK NA DRUGOM ANTIKORONA DERNEKU

U jednom sarajevskom lokalu 20.04.2020. je održan “party” na kojem je, sudeći prema fotografijama, uživao i Fahrudin Solak.

“Nije tačno da sam bio navečer. Bio sam u tom lokalu preko dana, dok su ljudi renovirali. Slučajno sam se zadesio tu i nije bilo nikakvog derneka. To su gluposti”, tvrdi Solak.

Fotografije tvrde suprotno.

Solak, međutim, ne navodi što je radio i “po danu” kafani.

Možda je Solak pomagao u renoviranju.

MUP-a Kantona Sarajevo oglasio se s tvrdnjom da će policija ispitati navode.

PAKISTANCI, PA – ONDA, GRAĐANI BIH

Osim, još uvijek aktualnog, izvanrednog stanja Bosna i Hercegovina se , godinama, bori s problemom imigranata.

Tisuće njih, među kojima i brojni potencijalni teroristi, bez ikakvih isprava, ugrožavaju sigurnost velikog broja građana.

Fahrudin Radončić se , time potaknut, obratio veleposlaniku Pakistana u BiH te zatražio od Pakistana da se pobrine za svoje građane.

Šefik Džaferović , požurio se pakistanskom ambasadoru – ispričati!

“Po kojem se to zakonu BiH više hiljada stranih državljana potpuno nepoznatog identiteta može slobodno kretati po cijeloj državi, nositi hladno oružje, sukobljavati se sa policijskim službenicima, uznemiravati i pljačkati lokalno stanovništvo i čak počiniti više od hiljadu krivičnih djela, kakav je slučaj u Krajini, a da nikome ne odgovara”, poručuje Radončić.

Političar, po svojoj funkciji, treba raditi u korist svoga naroda, čime se nameće pitanje – koga to Šefik doživljava svojim?

„MALINA RESPIRATORI“

U ovoj aferi , sporna je nabavka 100 kineskih respiratora za 10,5 milijuna KM, a koju je iz Kine uvezla firma ‘Srebrena malina’, odnosno – poljoprivredno gazdinstvo.

Ispostavilo se kako su sporni respiratori, pritom, i neiskoristivi, odnosno , po specifikacijama, namijenjeni upotrebi , isključivo, u sanitetskom vozilu.

Vlasnik firme koja je uvezla respiratore, Fikret Hodžić, brani se činjenicom – da je on iz Srebrenice.

Fadil Novalić je, gostujući u Dnevniku Federalne TV, rekao da je nabavku spornih kineskih respiratora potpisao načelnik Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, te dodao kako – nije doktor i ne razumije se u problematiku vezanu za respiratore.

Fahrudin Solak , u međuvremenu, je predložio  Vladi FBiH da ga privremeno suspendira zbog istrage, no – samo – dok mu se ne dokaže nevinost.

Fikret Hodžić  je od ranije javnosti poznat po još jednom profiterskom poslovnom potezu – prodaji majica s motivima genocida u Srebrenici. Majice su koštale 25 KM, a prodavale su se na HIFA benzinskim bumpama…

Svi sudionici afere su, kako sami tvrde, čistog obraza. Iskreni i ispravni – čekaju da se javnost ‘dohaviza’ i shvati da oni samo rade u interesu građana.

Predmet istražuju Tužiteljstvo Kantona Sarajevo i SIPA.

UKIDANJE POLICIJSKOG SATA (ZBOG RAMAZANA)

Federalni stožer civilne zaštite donio je 24.04.2020. naredbu o ukidanju policijskog sata u FBiH. Odluka je stupila na snagu već isti dan.

Tog dana je, simbolično, započeo Ramazan.

Ukidanje mjere doneseno je bez savjeta struke na federalnom nivou, no hej, barem iftar – nije ugrožen!

HUMANITARNI KONVOJ UGROŽAVA SIGURNOST

Nakon što je humanitarni konvoj iz Rusije uspješno dezinficirao bolničke kapacitete u Banja Luci, na red je , za isto, došao i – Mostar.

Bošnjački lideri snažno su ustali protiv odluke da rusi dezinficiraju Mostar. Javnost je ugrožena, argumentiraju se.

“Kao član Predsjedništva BiH, želim javno reći da sam apsolutno protiv ovakvih aktivnosti na teritoriji BiH”, rekao je Željko Komšić.

Rusi u Mostar nisu došli, jer, samo u BiH – dezinfekcija prijeti raspadom države.

KORONA DERNEK , DIO TREĆI

04.05.2020. policija prekida dernek u poznatom sarajevskom restoranu. Na derneku su, osim brojnih estradnih lica bili i sarajevski intelektualci , kao i jedan političar.

Uslijedile su javne isprike, a zabavljači su se države ‘javno sramili’ i sudjelovanje u derneku – negirali. Vjernici su, svi do zadnjeg, ističu, i boli ih što se takvo što događa za vrijeme Ramazana.

Svi su oni, nekako, bili ‘samo u prolazu’.

Organizator zabave smijenjen je s funkcije, a ostali su kažnjeni novčanom kaznom.

 

Javnost je zgrožena. Svekolika javnost, da. No, trpi – jednu senzaciju mjesečno. Između su atrakcije i epizode s maskom.

Uvriježena je i činjenica da je svaka nabavka javnog interesa  – najprije nečiji osobni interes.

U međuvremenu je bio svjetski dan slobode medija.

Mediji su ključan faktor u borbi protiv korupcije. Mediji koji serviraju istinu.

I serviraju. Istinu o braku srpske manekenke i arapskog šeika. Jer, znaju se prioriteti.

Vijest u BiH, koliko god potresna bila, traje sedam dana. Predmeti zatim ostaju na ovom i onom tužiteljstvu. Bivaju zatrpani novim predmetima, sve dok, najzad, ne bivaju potpuno zaboravljeni.

SDA država, vladar života i smrti, pravila i zakona, do tad – piše (i krši) vlastita pravila.

A narod? Pa , narod nek’ se smije! Barem je to, još uvijek, besplatno.

Dnevnik.ba