Načela zaštite izbjeglica danas su na kušnji

Apel Caritasa Grčke

Izbjeglička je kriza na Egejskim otocima na kritičnoj točki i zahtijeva hitno djelovanje grčkih vlasti i međunarodne zajednice – napisao je Christy Tsantioti, odgovoran za komunikaciju grčkoga Caritasa, u priopćenju na internetskoj stranici Međunarodnoga Caritasa.

grcka

Apelirao je posebno za poštovanje temeljnih prava izbjeglica i migranata, kao što je pravo na zdravlje, obrazovanje i zaštitu, osobito u trenutnom kontekstu koji je uzrokovala pandemija koronavirusa, prenosi Vatican News.

„S druge strane, brojevi jasno govore“, napisao je Tsantioti i istaknuo „Grčka je u prvom redu što se tiče migracija, budući da je primila 115 000 migranata s gotovo 42 000 izbjeglica koji su zaustavljeni na grčkim otocima u Egejskom moru. To je moguće žarište Covida-19. Izbjeglički kampovi, koji su krajnje pretrpani, mogli bi izazvati katastrofu. Da se i ne spominje da su zbog pandemije, temeljne mjere koje su propisane zakonima o izbjeglicama i ljudskim pravima, neprestano ugrožene. Zbog toga je Grčki Caritas poslao apel da nitko ne zaostaje.

„Društvo je potrebno učiniti osjetljivim za pitanja koja se odnose na migracije“, napisao je Tsantioti i napomenuo „Pomoć treba pružiti onima koji se suočavaju s koronavirusom u teškim okolnostima, osobito skupinama koje su odbačene. Treba podsjetiti da je Grčki Caritas migrantima osigurao pakete s higijensko-zdravstvenim materijalom, mlijeko za dojenčad, poučavanje engleskog i grčkog jezika, psiho-socijalnu pomoć putem interneta i telefona, jer za one koji su u teškoćama veliki je dar da ih netko sluša.“

Grčki Caritas i Atenski Caritas u suradnji s međunarodnom humanitarnom organizacijom Chatolic Relif Service, stoji u priopćenju, sudjeluju u programu Hitne potpore Visokog povjerenstva Ujedinjenih naroda za izbjeglice (ACNUR), za integraciju i smještaj (Emergency Support to Integration and Accommodation), čiji je cilj da za 26 000 tražitelja azila u cijeloj Grčkoj pruži dostojanstven smještaj i sigurnu financijsku potporu.

„Temeljna načela zaštite izbjeglica danas su na kušnji“, napisao je Tsantioti i zaključio,“ No mi ćemo nastaviti biti na strani najranjivijih s ciljem da nitko ne zaostaje.“

J.Vr.,KT