Šest pripadnika odreda El mudžahedin ABiH, na današnji dan prije 19 godina, izveli najveći teroristički napad u povijesti!

Šest pripadnika odreda El mudžahedin ABiH, na današnji dan prije 19 godina, izveli najveći teroristički napad u povijesti!

Danas se navršava 19 godina od terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države 11. rujna 2001. godine, u kojima je poginulo 2.977 ljudi. Čak šestorica napadača na Svjetski trgovinski centar u New Yorku bili su pripadnici odreda El Mudžahid, ili su nakon rata bili obučavani u kampovima na teritoriji BiH.

“Šest osoba, odnosno trećina svih napadača na SAD 11. rujna, bilo je izravno povezano sa BiH jer su bili pripadnici Odreda El Mudžahedin ili su imali bh putovnice koji su tek u trećoj reviziji oduzeti”, tvrdi Dževad Galijašević, stručnjak za borbu protiv terorizma.

Sarajevo danas, međutim, umjesto da osudi zločince, funkcionere i vlastitu unutarnju politiku – priprema slavlje. Naime,  priprema se otvorenje još jednog u nizu City Centra. Dugo očekivanog, najavljivanog, prijeko potrebnog.

Iako je otvorenje spomenutog centra u medijima ranije najavljeno za 11.09., datum je naknadno korigiran.

Mudro.

No šest pripadnika „časne“ vojske sudjelovalo je u ubojstvu gotovo 3000 US građana. I taj podatak se u BIH krije.

Terorizam u Bosni i Hercegovini je itekako živ, o čemu svjedoče brojni napadi tj. izolirani incidenti, kako im se, iz metropole, pristupa.

Javnosti dobro poznat Husein Bilal Bosnić, bivši vehabijski lider iz Bužima, kojeg je Sud BiH pravosnažno osudio na sedam godina zatvora zbog poticanja na terorizam, također je svojevremeno tražio pomilovanje, no odbijena mu je i posljednja molba za prijevremenu slobodu.

Presudom Suda BiH, Bosniću je izrečena kazna koja ističe 03. rujna 2021. godine.

Slučajevi  „Bosnić” i „Topalović“  tek su istaknuti u masi brojnih koji se odnose na terorizam u Bosni i Hercegovini.

Posljednji napad se dogodio prije četiri godine u Sarajevu, unatoč tomu, broj bh. državljana osuđenih za terorizam je u stalnom rastu.

Mostar, rujan 1997.

Smatra se da je napad u rujnu 1997. godine u Mostaru, gdje je aktivirana auto-bomba, bio prvi teroristički napad u poslijeratnoj BiH. Tada je u prolazu iz Splitske ulice prema zgradi policije ozlijeđeno 29 osoba. Radilo se o bombi s 30 kilograma TNT-a i MES-a, postavljena u vozilu golf.
Istragom je utvrđeno da su ovaj jezivi napad izveli Ali Hamad, Ahmed Zuhair, Saleh Nedal i Vlado Popovski, a dvojica napadača imala su direktne veze s Al Qaed-om.

Travnik, 1997.-1999.

31. srpnja 1998. godine u Travniku je od podmetnute eksplozivne naprave s daljinskim aktiviranjem, poginuo dvadesetpetogodišnji policajac povratnik, Anto Valjan. Eksplozija se dogodila oko 6 sati ujutro.

12. lipnja 1998., u travničkom prigradskom naselju Lovrići, ubijen je dvadesetsedmogodišnji policajac, također povratnik, Perica Bilić. I on je poginuo od eksplozivne naprave podmetnute pod njegov automobil u dvorištu obiteljske kuće.

8. svibnja iste godine je na policijsko vozilo u kojemu su bili policajci Josip Perkić i Vjekoslav Kolenda, otvorena rafalna paljba iz automatskog oružja. Napad iz zasjede se dogodio na putu Han Bila – Bila, u mjestu zvanom Zukića most, u općini Travnik. Samo spletom sretnih okolnosti ostali su neozlijeđeni iako je vozilo izrešetano.

9. veljače 1999. godine snažna eksplozija je uništila osobni automobil travničkog policajca, tridesetdvogodišnjeg, Vlade Stojaka. Eksplozija se dogodila tek dvadesetak metara od zgrade PU Travnik, a Stojak je zadobio teške i po život opasne ozljede.

Nijedan od svih terorističkih napada nikada nije razriješen, kao niti ubojstva Hrvata povratnika, Fabijana Babića (1925.), 16. veljače 1977., Luke Jezerčića (1938.) i sina mu Pere (1970.), 30. kolovoza 1977., Ivice Domića (1967.), 26. listopada 1977. godine.

Vitez, listopad 2008.

U tržnom centru “Fis” u Vitezu, na odjelu hipermarketa, u listopadu 2008. godine eksplodirala je bomba, od koje je poginuo radnik osiguranja Zvonko Barbić (28). Osmero ljudi je povrijeđeno.

FUP je, podsjetimo, eksploziju proglasio terorističkim činom. Istragom je krivnja utvrđena Suvadu Đidiću koji je 2011. osuđen na devet godina zatvora zbog terorizma.

Bugojno, lipanj 2010.

Jedan od najgorih terorističkih napada u BiH dogodio se u lipnju 2010. godine u Bugojnu, kada je grupa radikalnih islamista digla u zrak Policijsku stanicu. Eksplozivna naprava postavljena je na zid Policijske uprave u Bugojnu. Poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a šest osoba je ranjeno. Počinitelji  su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne, a glavnim organizatorom se smatra Haris Čaušević zvani Oks.

Sarajevo, listopad 2011.

Sarajevo je u listopadu 2011. godine potresao teroristički napad Mevlida Јašarevića pucanjem na Ambasadu SAD-a, kada je ranio jednog policajca.

Jašarević, koji je osuđen na 15 godina zatvora, bio je pripadnik vehabijskog pokreta, a istraga je potvrdila da je više puta boravio u poznatom vehabijskom uporištu u Gornjoj Maoči, kod Brčkog.

Zvornik, travanj 2015.

U travnju 2015. godine Nerdin Ibrić upao je u Policijsku stanicu u Zvorniku i ubio pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske Dragana Đurića, i ranio njegove kolege Željka Gajića i Steva Milovanovića.

Napadač je ubijen u razmjeni vatre, a napad je proglašen terorističkim činom. Istraga je pokazala i da se Ibrić posljednjih mjeseci prije napada družio s pripadnicima vehabijskog pokreta.

Sarajevo, studeni 2015.

Posljednji u nizu terorističkih napada dogodio se u studenom 2015. godine u Rajlovcu, u Sarajevu, kada je Enes Omeragić, blizak vehabijskom pokretu, ubio pripadnike Oružanih snaga BiH Armina Salkića i Nedeljka Radića.

Napadač se potom raznio bombom, a potom su u javnost doše informacije i izjave susjeda o tome kako je Enes Omeragić izvjesno vrijeme bio na ratištu u Siriji.

Stalne političke krize i huškačka retorika ugrožavaju sigurnost svih bh. građana, no realni problemi s radikalnim islamističkim skupinama, kampovima za ‘vojnu obuku’, migrantskom krizom (!) se (uglavnom) ne rješavaju. Odnosno, rješavaju na način da se na mjesto ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH imenuje Selmo Cikotić, čovjek čije je ime obrisano s optužnice za ratne zločine nad Hrvatima u Bugojnu. Čovjek kojeg se usko povezuje s organizacijom i djelovanjem mudžahedinskih skupina koje su djelovale na području Središnje Bosne u vrijeme rata.

U svijet je nakon terorističkog napada na WTC u New York-u, otišla i vijest da su djelo izvršili pripadnici odreda EL mudžahedin porijeklom iz  BiH.

Teroristička prijetnja dolazi i sa migrantskim valovima, u kojima ima i sigurnosno upitnih lica. BiH se ponaša neodgovorno, apsurdno, nenormalno; ne sprečava ulazak ilegalnih migranata, a sprječava njihov izlazak iz BiH.

Ovo je treća godina kako BiH muku muči s migrantima. Nebriga najviših razina vlasti dovele su do toga da su centri gradova u Krajini preplavljeni migrantima, a incidenti se događaju svakodnevno; od manjih prijestupa do silovanja, masovnih tuča i ubojstava.

Dnevnik.ba