OVOVREMENI SEJDO BAJRAMOVIĆ ‘Komšić je zadnji vezni koji za Izetbegovića obavlja prljavi posao i kočničar međunacionalnih odnosa u BiH’

OVOVREMENI SEJDO BAJRAMOVIĆ ‘Komšić je zadnji vezni koji za Izetbegovića obavlja prljavi posao i kočničar međunacionalnih odnosa u BiH’

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Autor: Ivan Crnjac

Nova doza nesuvislih izjava stigla je od Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH koji je na to mjesto koje pripada Hrvatima sjeo zahvaljujući dominantnim glasovima Bošnjaka, a što je protivno duhu Ustava BiH. Iz stranke čiji je Komšić predsjednik, Demokratske fronte, kazali su kako premijera Hrvatske treba “sankcionirati”.

 

Demokratska fronta smatra da institucije Europske unije trebaju primjerno sankcionirati političku i javnu opstrukciju provođenja presuda Europskog suda za ljudska prava od strane premijera zemlje članice EU”, priopćeno je iz DF-a.

Pozivi na sankcioniranje stigli su nakon što je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na Općoj skupštini UN-a među ostalim, govorio i o poziciji Hrvata u BiH i njihovom neravnopravnom položaju.

Hrvatska nametnula temu Komšića međunarodnoj zajednici

Politolog Ivan Pepić kaže u izjavi za Direktno kako je EU shvatila da je Komšić “glavni kočničar međunacionalnih odnosa unutar BiH”.

“Hrvatska je postigla svoj cilj, a to je da međunarodna zajednica Komšića više ne doživljava kao relevantnog za dijalog. Oni isti koji su ga 2006. podržavali, danas ga u potpunosti ignoriraju. Štoviše, koliko god njegovi savjetnici pokušali šminkati realnost, Komšić je u očima europskih država glavni kočničar međunacionalnih odnosa unutar BiH”, rekao je Pepić.

Po njegovom mišljenju, Hrvatska s pravom upozorava na kršenje Daytonskog sporazuma.

“Hrvatska upozorava na kršenje jednog međunarodnog sporazuma, a to je Daytonski sporazum. To je dužnost, ali i pravo Hrvatske prema međunarodnom pravu, sve dok se taj međunarodni sporazum ne prestane kršiti”, kazao je Pepić.

On podsjeća i na presudu suda koja nema veze s onim na što iz DF-a upozoravaju.

“S obzirom na to da se Komšić i njegovi savjetnici igraju citiranja presuda sudova, a kako bi promovirali vlastiti koncept tzv. građanske države, koji bi bio ništa drugo nego diktatura sarajevske čaršije nad ostatkom BiH, vrijedi napomenuti kako u samoj presudi Sejdić-Finci izričito stoji kako se taj isti ‘sud slaže s vlastima BiH da prema Konvenciji ne postoji zahtjev za potpuno ukidanje mehanizama podjele vlasti (konsocijacije) svojstvenim Bosni i Hercegovini”, podsjetio je Pepić.

‘Apologet velikobošnjačke nacionalističke agende’

Godinama bh. Hrvati nisu imali potporu ‘službenog Zagreba’ pa je, čini se, bošnjačkoj strani u BiH zasmetala potpora Zagreba bosansko-hercegovačkim sunarodnjacima.

Novinar Večernjeg lista Zoran Krešić podsjetio je što zapravo stoji u preambuli Ustava BiH.

“Podsjećajući se na Osnovna načela usuglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u New Yorku 26. 9. 1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine, stoji u preambuli Ustava Bosne i Hercegovine”, podsjetio je Krešić.

Komšića je Krešić nazvao “apologetom velikobošnjačke nacionalističke agende”.

“Istodobno Komšić, koji je navodni pravnik, u komentaru iz Demokratske fronte poručuje: ‘činjenica je naime da se iza fraza i političkih konstrukcija koje je Plenković izgovorio na Skupštini UN-a, poput tobožnje potrebe za ostvarivanjem pune konstitutivnosti i donošenja odgovarajućeg Izbornog zakona, zapravo krije direktan poziv za opstruiranjem provođenja presuda Europskog suda za ljudska prava u Bosni i Hercegovini’. To samo po sebi govori koliko je Komšić ustvari apologet velikobošnjačke nacionalističke agende potpunog eliminiranja Hrvata, identično kako je to pokušavao Sejdo Bajramović, politička marioneta Slobodana Miloševića koji je predstavljao kosovske Albance iako su ga oni prezirali”, kazao je Krešić za Direktno.

Po riječima Večernjakovog novinara, na Komšića treba trajno ukazivati jer je on simbol “gaženja hrvatskog naroda”.

“Komšićevi istupi su smiješni i tragični zbog potpune irelevantnosti. Gotovo bi ih se trebalo prestati komentirati, ali s druge strane na fenomen Komšića – Sejde Bajramovića se treba trajno ukazivati. On je simbol gaženja hrvatskoga naroda, njegova ponižavanja i ostvarenja ratnih ciljeva koje su zacrtale muslimansko-bošnjačke vlasti. A to je država BiH bez Hrvata što ni Komšiću, ali ni bošnjačkoj politici neće poći za rukom”, zaključio je Krešić.

Branimir Galić, novinar Hrvatskog medijskog servisa (HMS) kaže kako je dvojio ima li potrebe davati komentar na Komšića i DF jer nema potrebe stalno isto ponavljati. Dodaje kako se predomislio jer smatra da javnost u Hrvatskoj treba “kontinuirano pumpati informacijama o neravnopravnom položaju Hrvata u BiH iako im je Ustavom zajamčena jednakopravnost”.

Galić smatra i da Komšić ovim činom “odrađuje prljavi posao za SDA”.

“Traženje Komića i DF-a da službeni Bruxelles kazni hrvatskog premijera Plenkovića zbog navedenih izjava na Općoj skupštini UN-a zapravo nisu politika Komšića i njegove minorne stranke. DF i Komšić vjerni su trbuhozborci probošnjačke politike predvođene sa SDA. Ovdje se zapravo radi o tome da stranka drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH odrađuje prljavi posao za SDA koja ipak, koliko toliko, drži do svog međunarodnog ugleda”, rekao je Galić.

Novinar HMS-a Komšićev DF ocjenjuje “lakojurišnom jedinicom SDA i prljavim zadnjim veznim koji radi sve one poslove koje drugi igrači ne žele”.

“Dakle, najveća bošnjačka stranka ne želi probleme unutar Europske pučke stranke kojoj je član kao i Plenkovićeva HDZ i suočavanje s eventualnom prijetnjom izbacivanjem zbog skandaloznih opservacija. Zbog toga se  koristi uslugama svoje lakojurišne jedinice (Komšić i DF) koji za nju odrađuju prljavi posao. Nogometnim rječnikom kazano, Komšićeva stranka je onaj ‘zadnji vezni’ koji odrađuje prljave poslove koje drugi igrači ne žele raditi”, rekao je Galić.

Galić smatra da Komšić nema vanjske nego unutarpolitičke ciljeve davanjem ovakvih izjava.

“Treba kazati i kako smisao ovih Komšićevih izjava nije da one dođu do međunarodnih adresa (Bruxellesa) nego su isključivo u službi mobilizacije bošnjačkog biračkog tijela uoči lokalnih izbora kao i skretanje s istraživanja korupcijskih afera koje opterećuju sami vrh SDA”, rekao je Galić.

Politički aktivist Tomislav Zelenika kaže za Direktno kako priča bošnjačke političke elite više ne prolazi u međunarodnim krugovima.

“Dometi sarajevske čaršijske politike sveli su se na puko plakanje pred međunarodnim institucijama. Nije da u tome nemaju iskustva već 30 godina. Još od stvaranja BiH bošnjačka politika svodila se na glumljenje žrtve pred svijetom i, ruku na srce, to joj je sve ove godine polazilo za rukom i uistinu joj koristilo. No, već duže vrijeme ta priča im ne prolazi, pogotovo kada se ona zasniva na jeftinim lažima i obmanama”, kazao je Zelenika.

Ta politika je, navodi dalje Zelenika, poput “nasilnika koji se iživljava nad slabijim od sebe”.

“Politike i akcije im se svode tek na pokušaje institucionalnog maltretiranja malobrojnijeg i slabijeg naroda, a kada dođe ‘stariji brat’ Hrvata u BiH pa im odvali jednu političku šamarčinu u vidu par diplomatakih poteza, e tada čaršija uviđa koliko je slaba, nesposobna i nemoćna. Ona je poput onog nasilnika koji se iživljava nad slabijim u školi ili doma zlostavlja ženu i djecu, pred svijetom se predstavlja fin, dobar i plemenit, a kada ga se razotkrije i kada osjeti posljedice, tada brizne u plač i nađe se u bezizlaznoj situaciji”, rekao je Zelenika.

Plenkovićev arsenal kontakata i veza

Prema njegovim riječima, Komšića nitko ne shvaća ozbiljno u međunarodnim krugovima.

“Ne, Bruxelles neće prstom maknuti po pitanju ovoga slučaja. Institucije EU i ljudi u njima itekako su svjesni da Željko Komšić nosi daleko više štete nego koristi. Pored toga, taj čovjek je u apsolutno nikakvim odnosima s bilo kim iz institucija EU, on se nema kome obratiti, nema preko koga doprijeti do institucija kojima se obraća. Toga čovjeka nitko ozbiljan ne prima, nitko ozbiljan s njim ne razgovara, nitko ga ne shvaća ozbiljno”, kazao je ovaj politički aktivist.

Za razliku od Komšića, kako kaže Zelenika, Plenković ima “arsenal kontakata i veza” u međunarodnim okvirima.

“S druge strane Andrej Plenković je čovjek koji je već dugi niz godina upućen i utkan u sve odnose i procese unutar institucija EU i općenito međunarodnih političkih tokova. Andrej Plenković je prije svega ozbiljan političar i diplomat na čelu ozbiljne države, članice EU-a i NATO-a, s vojskom vrhunskih diplomata i ogromnim ‘arsenalom’ kontakata i veza”, rekao je Zelenika.

Ekipu okupljenu oko Komšića nazvao je “čaršijskim nadripolitičarima”.

“Uostalom, odakle Komšiću i DF-u uopće pravo pomisliti kako bi netko, u ovom slučaju EU, trebao ili mogao sankcionirati premijera jedne suverene države i to zbog njegovih stavova i govora pred UN-om. Zar ti čaršijski nadripolitičari misle kako EU fukcionira po njihovom principu, da mora postojati netko ‘jači’ tko će nasilnički upravljati pravima drugih ljudi, država i naroda kao što to oni pokušavaju s Hrvatima i njihovim pravima u BiH”, pita se Zelenika.

Zelenika smatra ovu akciju DF-a “besmislenom” zaključivši kako su političke karte “u rukama Hrvata”.

“Na kraju, zašto bi EU uopće uzimala u obzir nekoga tko nije dio europske obitelji i ‘sankcionirala’ jednog od svojih članova, a zbog jednostranih i uz to netočnih tumačenja presuda Europskoga suda. Ako je ova ‘akcija’ najveći domet bošnjačke politike prema EU, Hrvati se nemaju čega bojati, karte su u njihovim rukama”, zaključio je Zelenika.