V. Starešina: Sultan s Bospora ruši još jednu iluziju o europskom obrambenom zajedništvu

Naša je zemlja još jednom pogođena islamističkim terorističkim napadom. Jutros je opet stubijeno troje naših sunarodnjaka u bazilici Notre Dame u Nici. Potpuno je jasno – ovdje se radi o napadu na Francusku“ – poručio nakon napada francuski predsjednik Emmanuel Macron.

U četvrtak ujutro u crkvu je s nožem ušetao navodno dvadesetogodišnji Tunižanin koji se navodno zove Brahim Aouissaouni, pod tim se imenom barem prijavio talijanskim migracijskim vlastima po dolasku na Lampedusu. Nakon što mu je odbijen zahtjev za azil, ostao je neko vrijeme u Italiji iz koje se mirno i bez nadzora vlakom uputio prema Nici, prema svome cilju – crkvi Notre Dame. Uzvikujući “Alah je najveći“, odrubio je glavu ženi koja se molila, drugoj ženi zadao smrtonosne ubode nožem, a muškarcu prerezao grkljan.

U suvremenoj antiterorističkoj terminologiji navodni Brahim figurira kao – vuk samotnjak. Istog prijepodneva u Avignonu je u pokušaju napada na policiju ubijen još jedan “samotnjak” (ubrzo svrstan među psihički rastrojene), u Džedi (Saudijska Arabija) “samotnjak“ je pokušao ubiti agente sigurnosti pred francuskim konzulatom, policija je zbog planiranja napada na francuskom tlu tog dana uhitila nepoznat broj “samotnjaka“…

Predsjednik Macron najavio je pojačanu prisutnost vojske u osiguranju crkvi i groblja, osobito za blagdan Svih Svetih, Macronjer sigurnosne službe raspolažu informacijama da je Al Qu’aida pozvala “samotnjake“ u napad na katoličke vjerske ciljeve…

Francuska se posljednjih desetljeća naučila nositi sa terorističkim napadima koji su imali i mnogo veći broj žrtava, s islamističkim terorističkim mrežama, ćelijama i njihovim “samotnjacima“. I uvijek je zbog mira u vlastitoj kući (6 milijuna muslimana prema službenim podacima) nastojala zamagliti (vjersku) motivaciju napadača, a osobito umreženost pokrovitelja tih terorističkih aktivnosti iz vjersko-političkog establišmenta islamskog svijeta.

Pa čak i kada je, dva tjedna prije napada u Nici, mladi čečenski imigrant “samotnjak“ u sjevernom predgrađu Pariza na ulici odrubio glavu nastavniku Samuelu Patyju, jer je na predavanju o slobodi govora koristio karikature proroka Muhameda, prve su francuske, pa i Macronove reakcije bile tipično francuske – svi smo mi Paty, nećemo odustati od slobode govora niti od prava na karikature…

Sve sami ‘samotnjaci’

Tek nakon što je Macron najavio odlučni obračun francuske države s islamskim ekstremizmom kroz nove zakone, nakon što su ekspresno zatvorene džamije koje slove kao središta radikalizacije i proizvodnje “samotnjaka“, a Mediteranpolicija započela pretrese i uhićenja osumnjičenika, protiv Macrona su ustali gotovo svi politički čelnici islamskog svijeta – od Irana do Saudijske Arabije, od Pakistana do Indonezije, optužujući ga za islamofobiju i vrijeđanje vjerskih osjećaja.

Nisam primijetila da je u toj lavini optužbi itko od političko-vjerskih lidera spomenuo kako zbog uvrede vjerskih osjećaja nije primjereno odrubiti nekome glavu. Nametnuvši se kao glavni zaštitnik muslimana u Europi, optužbu je poveo turski predsjednik Erdogan, poručujući Macronu da “provjeri svoje mentalno zdravlje“, prozivajući Francusku i cijelu Europu za fašističku islamofobiju i pozivajući muslimane diljem svijeta da bojkotiraju francuske proizvode. Samo dan uoči napada u Nici, svijet su obilazile snimke pražnjenja francuskih proizvoda s polica diljem islamskog svijeta. A potom su krenuli – “samotnjaci“.

Novi teroristički napadi u Francuskoj, kao i Macronova objava “napadnuta je Francuska“, koja asocira na poruku Georgea Busha nakon napada na New York 11. rujna, otvorili su novu etapu otvorenog sukoba na relaciji Pariz – Ankara, koji se vrti oko bitke za utjecaj i nadzor nad Mediteranom.

Povod je bio tursko-grčki spor na Sredozemlju oko turske eksploatacije plina, koji tinja od ljetos, a na kojem Erdogan želi pokazati da je on gospodar Mediterana i da mu je Europa inferiorna. Macron pak nastoji vratiti francuski utjecaj na Mediteranu, afirmirati koncepciju zajedničke europske obrane i sigurnosti i pozicionirati Francusku kao nositeljicu Erdogante zajedničke europske obrane. Zato se Macron postavio kao glavni zaštitnik Grčke, ušavši u otvoren sukob s Erdoganom, koji priču o zajedničkoj i samodostatnoj europskoj obrani stavlja na prvu veliku kušnju.

U tom se kontekstu val verbalnih napada cijelog islamskog svijeta na Macrona i bojkot francuskih proizvoda mogu iščitati kao potpora Erdoganu i poruka jedinstva islamskog svijeta, a novi val terorističkih napada u Francuskoj kao upozorenje i prijetnja – okupirani ste iznutra.

Macron to zna, ali zna i da sad ne može učiniti korak natrag. A naprijed može iskoračiti samo unutar Francuske, kroz odlučniju politiku prema radikalnom islamu i nekontroliranoj imigraciji. Ali tu sjedi na tempiranoj bombi. Kao odgovor Erdoganu na provokacije u Mediteranu, Macron ne može poslati uvjerljivu vojnu prijetnju. Jer Francuska nije Amerika. I Erdogan to zna.

Od ostalih država EU-a Macron može dobiti samo verbalnu potporu. Radije bi se trajno zatvorile zbog korone, nego vojno priprijetile Erdoganu. I tako, uz prijetnju destabilizacijom Europe, sultan s Bospora ruši još jednu iluziju o europskom obrambenom zajedništvu i samodostatnosti.

Višnja Starešina
Slobodna Dalmacija