Gospodo muslimani, nema ali…

Onaj tko kaže ALI snosit će odgovornost za moguća sutrašnja stradanja kršćana, ateista, ali i muslimana. Jer vrag nikada ne spava. On uvijek čeka svoju priliku. Prestanite s krivim sjećanjima kako ste samo vi bili žrtve.

muslimani-nema-ali

Piše: dr. fra Luka MarkovićKatolički tjednik

Zadnji je trenutak da europska politika shvati kako se nema pravo poigravati sudbinom vlastite civilizacije. Sve učestaliji teroristički napadi islamista stvaraju vrlo napeto stanje u Europi. I nitko ne može isključiti mogućnost da se i na drugoj strani neće naći vjerski ili ideološki drogirane kreature, kakvih je već bilo, koje će pokušati uzeti „pravdu“ u svoje ruke. Zadnji je trenutak da zapadna politika posveti više pozornosti onomu što se događa zadnjih godina, da prestane biti ovisna o arapskom i islamskom novcu zbog kojeg gura vlastiti narod u provaliju.

Živimo u dva svijeta

Problem nije samo u drogiranim islamističkim kreaturama koje su tamo negdje u Aziji i Africi indoktrinirali bolesni imami, nego prije svega u shvaćanju da živimo u dva svijeta. Kršćani su se već duže vremena naviknuli na ismijavanje svetinja. Iako cinični i satirični odnos prema vjeri ponekad boli, nitko i ne pomišlja na nasilje. Već poodavno su kršćani shvatili da za vjersko nasilje nema opravdanja. Jer onaj tko kritiku vlastite religije, pa i onu vrlo agresivnu, pokušava spriječiti nasiljem, pokazuje jasno da ne vjeruje u pravoga Boga.

I muslimani se uglavnom slažu u tome, upozorenjem kako je onaj tko ubije jednoga nedužnoga, ubio čitav svijet. Pa ipak to nije dovoljno.

Ili ste protiv nasilja ili ste za njega

Ono što posebno zabrinjava jest vrlo čudna osuda terorističkih nedjela, kao što su ova u Francuskoj, od strane pojedinih islamskih poglavara i državnika. Iza osude groznoga čina, slijedi redovito ono ALI. Gospodo muslimani, nema ALI. Ili ste protiv nasilja ili ste za njega. Nasilje ne može ništa opravdati. Krajnje je vrijeme da se muslimani, barem ovi u Europi, u sekularnom društvu, uče podnositi i kritike i ismijavanje vlastite religije na kakve su kršćani već duže vremena naviknuti.

Za razliku od Muhameda koji je bio i ratnik i pristalica lijepoga života, Isus je odbijao nasilje, pa ipak gotovo svakodnevno je izvrgnut ismijavanju i satiri u europskim medijima. Nitko razuman ne može reći da je to ispravno. Pa ipak nitko tko doista istinski vjeruje ne može opravdati bilo kakvo nasilje u ime kršćanske religije. Toga je bilo u povijesti. Hvala Bogu da je to vrijeme iza nas. Nešto od toga moraju naučiti i muslimani ukoliko žele živjeti mirno s drugima. Uostalom, doći će vrijeme prosvjećenja kada će se stidjeti nasilja u ime islama kao što se kršćani danas stide svojega nasilničkoga ponašanja.

Suodgovornost

U Europi se nalaze mnogi islamski intelektualci koji su pobjegli od političkoga islama. Upravo oni već duže vremena upozoravaju zapadnu politiku da se ozbiljno suoči s prevelikim popuštanjem agresivnim muslimanima, jer bi jednoga dana svi mogli platiti veliku cijenu. Gospodo muslimani, nema ALI. Tko kaže ALI, taj otvara uvijek mogućnost da ga oni isprana mozga krivo shvate i počine nasilje. Onaj tko kaže ALI snosit će odgovornost za moguća sutrašnja stradanja kršćana, ateista, ali i muslimana. Jer vrag nikada ne spava. On uvijek čeka svoju priliku. Prestanite s krivim sjećanjima kako ste samo vi bili žrtve. Nitko razuman neće zanijekati da su europski kolonisti počinili puno zla u islamskom svijetu. Ali počinili su ga isto tako i muslimanski osvajači, od Arapa do Osmanlija. To je povijest koju ne treba zaboraviti. Ali ona ne smije određivati odnose između zapadne i islamske civilizacije. Ona ne smije biti razlog za nasilje.

Zločin se ne može opravdati

Zato niti jedna osuda, bilo kojega zločina, ne smije završiti riječju ALI. Zločin se ne može ničim opravdati, ni poviješću, ni kolonijalizmom, ni karikaturama, niti bilo kojom kritikom. Tko želi mir, mora toga biti svjestan. Kad su zapadni teroristi, nazovimo ih i kršćanskim, iako to nisu, ubili nedužne muslimane u nekoliko slučajeva, čitav zapadni svijet se digao na noge i osudio zločince, i to bez onoga ALI. S pravom se očekuje od muslimana da to isto učine, a ne samo da šute i ponavljaju kako to nema veze s islamom. Ili da iza osude dođe ono poznato ALI. Ne postoji ALI. Zločin je zločin i ne može se ničim opravdati. Pogotovo ne onaj izveden u ime religije, ili bolje rečeno u ime onih neprosvijećenih kreatura koje vrbuju mlade izgubljene ljude za svoje prljave ciljeve.