Tko je Dunja Mijatović i kako je pomogla u organiziranju trenutnih nemira u Poljskoj?

Nakon članka o utjecaju EU i George Soroša na nemire u Poljskoj, sada istražujemo ulogu Dunje Mijatović, trenutne povjerenice Vijeća Europe za ljudska prava, na ove događaje. Zanimljivo je iz naše perspektive da je Mijatović srpske nacionalnosti i dolazi iz Bosne i Hercegovine te da je kćerka Tatjane Ljujić-Mijatović, bivše srpske članice predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dunja Mijatović nije prva europska povjerenica za ljudska prava koja je povezana sa Sorošem i njegovim interesnim skupinama. Prethodni europski povjerenik za ljudska prava, Nils Muižnieks, izjavio je 2017. kako Irska svoje zakone o pobačaju treba uskladiti s britanskim. Nils Muižnieks je zapravo bio bivši direktor Sorošove zaklade. Godinu dana ranije, 2016., posjetio je Irsku kako bi lobirao za pobačaj kod nevladinih organizacija. Nakon toga, Sorošev novac preplavio je Irsku, kršeći izborna pravila, ali on je prošao nekažnjeno jer Irska nema neovisno izborno povjerenstvo koje bi moglo provoditi kazne. Dunja Mijatović preuzela je ulogu povjerenice 2018. godine sa sličnim stavovima svog prethodnika, iako je ovaj put usmjerena prema Poljskoj, a ne Irskoj. Dunja Mijatović pisala je za Soroševu web stranicu Otvorena demokracija i gotovo svakodnevno koristi društvene mreže za dijeljenje propagande s nje. Neki su sadržaji prilično zlobni i vrlo otvoreni. U članku od 6. svibnja ove godine, Mijatović je pokazala svoju namjeru kada je rekla da će ograničenja zbog COVIDa- 19 biti prilika za proširenje zakona o pobačaju u Europi. Namjerno je izdvojila Poljsku:

„Nažalost, u Poljskoj Donji dom parlamenta nedavno nije uspio odbiti zakon koji bi dodatno ograničio pristup pobačaju, zadržavajući ga umjesto toga na daljnjem ispitivanju. Također su zabrinjavajući pokušaji ultrakonzervativnih skupina da iskoriste pandemiju kao priliku da pozovu na ukidanje ženskog seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava.“

Komentari Dunje Mijatović objavljeni su neposredno prije izbijanja nasilja u kolovozu i nikada nije osudila napade na katolike kada su se oni dogodili. Također, njezini komentari proteklog tjedna su neposredno prethodili zastrašujućim napadima na Crkve. Dunja Mijatović nije tražila smirenje, već je još više potpaljivala situaciju. Njezina šutnja na događaje usko povezane s njezinim poslom prilično je ironična, s obzirom na to da se njezini drugi članci na web stranici za Otvorenu demokraciju bave Srebrenicom, genocidom nad Romima i holokaustom. Događaji koje Dunja Mijatović potiče su razbijanje crkava, napadi na svećenike i ciljanje na vjernike zbog njihove religije što je zapravo najbliže događajima koje nismo vidjeli u Europi od kasnih 1990-ih. U jednom članku o holokaustu, Mijatović navodi:

„Političke vođe dužne su spriječiti ulazak netolerancije i govora mržnje u mainstream politiku. Stoga pozivam vlasti svih država članica da ojačaju svoje napore u borbi protiv antisemitizma i svih oblika rasizma, ksenofobije i netolerancije. Pozivam ih da ulažu više u obrazovanje kako bi pomogli sadašnjim i budućim generacijama da shvate što se događa kad se predrasudama i mržnji dopušta napredovanje. Pozivam ih da postanu glasniji, vidljiviji i učinkovitiji protiv onih koji ulijevaju mržnju.“

Jesu li katolici izuzeti od mržnje? Od pretrpljene netolerancije? ne.

Ovi nedavni prosvjedi u Poljskoj potaknuti su s ciljem pokretanja preispitivanja zabrane pobačaja djece s teškoćama u razvoju. Poljsku se također optužuje za homofobiju zbog navodnih  “LGBT-free zone” iako je sam ministar pravosuđa objasnio da takve zone ne postoje odnosno da postoje “zone slobodne od LGBT ideologije”. Poljska se tako našla na meti tzv boraca za ljudska prava zbog okrutnosti- jer navodno sile žene na rađanje bolesne djece i zbog stvaranja “Atlasa mržnje” odnosno takozvane „slobodne zone od LGBT-e osoba“.  Pa, koja je krajnja uloga Soroša u ovim malverzacijama?

Izvještaji iz 2019. Dunje Mijatović, kao povjerenice, podsjećaju više na ljubavno pismo Sorošu nego na ispunjenje uloge koja joj je povjerena. Baš kao što je javno osudila mađarski zakon Stop Sorošu, Mijatović je besramno iskoristila svoj dokument kako bi kritizirala one suverene zemlje koje se opiru Soroševom miješanju.

Povjerenica Mijatović također primjećuje da je vladina protu-imigrantska retorika također oblikovana oko iskrivljene i izmanipulirane slike filantropa Georgea Soroša kao „globalističkog“ pristaše imigracije. Bio je podvrgnut uzastopnim ‘prljavim’ kampanjama na plakatima i medijima u Mađarskoj koje je financirala država. Savez mađarskih židovskih institucija istaknuo je da takve kampanje protiv Soroša mogu zapaliti antisemitizam.

Ovo divlje licemjerje povjerenice Mijatović otkiva njezinu ulogu dok žali zbog istinske kritike Soroša. Ne vidi se ništa loše u tome što se Soroš miješa u mađarski demokratski proces i umjesto toga izražava žalost što je Soroš bio prisiljen preseliti njihov ured iz Budimpešte u Berlin.

Izvor

“U Poljskoj trenutno traje kulturni rat, čiji će rezultat odrediti poljski identitet i dušu.”

“Ova bitka neće biti laka, ali možemo pobijediti. Možemo pobijediti pod uvjetom da ne prespavamo ovaj period i ne budemo mlaki, kao što su to bile konzervativne i kršćanske stranke u zapadnoj Europi. Moramo biti odlučni i raditi na mnogim područjima.”

poljski ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro