Poziv na izbore

„Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati“ (Mt 7.16)

U nedjelju, 12. listopada 2014. godine, održat će se opći izbori za županijske skupštine, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Narodnu skupštinu RS, Predsjednika i potpredsjednike RS i za Predsjedništvo BiH. Na izborima imaju pravo sudjelovati svi punoljetni građani BiH.
Prije svega, želimo naglasiti da glasovanje na izborima nije samo pravo nego i obveza svakog odgovornog građanina, a još više svakog vjernika katolika. U skladu sa socijalnim naukom Crkve, vjernici su pozvani sudjelovati u javnom i političkom životu demokratskog društva kroz župne zajednice, građanske udruge, političke stranke i slično. Dakle, građani vjernici ne mogu se odreći sudjelovanja u raznovrsnom kulturnom, gospodarskom, društvenom, upravnom, a posebno u političkom djelovanju, a sve u cilju promicanja naravnog moralnog zakona, općeg dobra i kreiranja bolje budućnosti. Najmanje što možemo učiniti za opće dobro je izlazak na izbore i odgovorno glasovanje, čime pridonosimo oblikovanju političkih i zakonskih rješenja. Onaj tko ne glasuje nema nikakvo moralno pravo prigovarati i kritizirati izabranu vlast i političke dužnosnike.

Zbog neravnopravnog položaja našeg naroda, građani Hrvati imaju obvezu više izaći na izbore, jer naša veća izlaznost znači i veću brojnost naših zastupnika u zakonodavnim tijelima, a to nadalje znači i veću mogućnost utjecaja na donošenje odluka u tim tijelima (donošenje zakona i slično) pa i na izbor izvršne vlasti. Na žalost, do sada je neizlaženje na izbore bilo najveća upravo među Hrvatima.
Posebno moramo naglasiti potrebu savjesnog i odgovornog glasovanja. Dobro razmotrimo koje to političke stranke i ponuđeni kandidati zaslužuju naš glas! Trebamo moralne, vjerodostojne i sposobne zastupnike koji će htjeti, znati i moći se izboriti za ravnopravnost našeg naroda, te za gospodarski i socijalni oporavak cijelog društva, a koji neće skrbiti samo o osobnim, prijateljskim, rođačkim i usko stranačkim interesima. Trebamo one koji neće izdati interese naroda, zaboraviti žrtvu pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i zgaziti pozitivno nasljeđe Hrvatske Republike Herceg Bosne, u zamjenu za dobru poziciju-fotelju (ili nekoliko fotelja). Dobro razmislimo tko ima takve ljudske kvalitete da mu/joj možemo vjerovati, tko je činio i čini dobro za naš narod i opće dobro, a tko je pričao i priča lijepe priče, a u stvari samo gleda svoj osobni interes (i interese uskog kruga povezanih ljudi).

Zbog uočene neinformiranosti većeg broja građana-birača podsjetit ćemo na mogućnost tzv. preferencijalnog glasovanja (o čemu se trenutno referendumska bitka bije u Hrvatskoj) koje je moguće na ovim izborima. U slučaju preferencijalnog glasovanja s poluotvorenim listama (kao što je na ovim izborima) birač ima dvije opcije. Prva je da glasuje za listu (političku stranku, koaliciju) koju je odabrao. Time glasuje za sve kandidate na listi po redoslijedu koji je prijavila stranka. Druga mogućnost je da zaokruži jednog ili više kandidata (preferirani glas) na listi koju je odabrao. To znači da glasuje za tu listu-stranku, ali istovremeno utječe na poredak kandidata na listi. Kandidati koji dobiju najveći broj glasova dolaze na vrh liste i oni ulaze u zastupničko tijelo za koje su se kandidirali (koliko ih ulazi ovisi o postotku koji je ta lista osvojila u odnosu na sve druge liste). Tako se može dogoditi da ne prođu kandidati koje je stranka istakla na prva mjesta nego kandidati kojima birači daju najveće povjerenje. Na taj način kandidati postaju odgovorni i prema biračkom tijelu, a ne samo prema stranci. Time se i same stranke demokratiziraju i bolje profiliraju, vidi se koliko koji kandidat vrijedi kod birača. Napreduju sposobni i kvalitetni, odnosno oni koji promiču interese svog biračkog tijela i koje birači prepoznaju kao svoje istinske zastupnike, a ne podobni i poslušni.

Još jednom pozivamo i molimo sve Hrvate iz BiH s pravom glasa, da iskoriste svoje pravo i izvrše svoju obvezu, izađu na izbore i glasuju SAVJESNO i ODGOVORNO!

Mostar, 7. listopada 2014. godine
HKZ Troplet