TROPLETOV KALENDAR ZNAČAJNIH DANA KROZ 2021. GODINU

Tropletov kalendar značajnih dana 2021.

Svjesni činjenice da prosječan Hrvat prilično malo zna o hrvatskoj kulturnoj baštini, o značajnim događajima iz naše povijesti kao i o vjeri pa i općenito o zapadnoj kršćanskoj civilizaciji, HKZ Troplet nastoji zainteresirati svakoga pojedinca za proučavanje našeg identiteta – kulturne baštine, povijesti i vjere.
Stoga, HKZ Troplet za svaku godinu napravi Kalendar značajnih dana. Tako smo učinili i ove godine. Kao temelj poslužio je Imendanski kalendar Biskupske konferencije BiH. U ovom Tropletovu kalendaru su obrađene tri kategorije “značajnih dana“:
Prvo, obuhvatili smo sve zapovjedne svetkovine, spomendane svih hrvatskih svetaca i blaženika, spomendane svih svetaca koji su patroni katoličkih župa u Bosni i Hercegovini, kao i još neke spomendane i svagdane značajne za našu tradiciju i baštinu.
Drugu kategoriju čine značajni datumi iz hrvatske povijesti. Ovdje smo veću pozornost posvetili novijoj povijesti, Domovinskom ratu i ostvarenju samostalnosti, jer naši mladi kroz odgoj i obrazovanje vrlo malo uče i znaju o tim događajima.
Treće, obuhvatili smo svjetske, međunarodne i nacionalne dane koji se obilježavaju kod nas i u svijetu, a koji su u skladu s kršćanskim svjetonazorom koji zastupa i promovira Troplet.
Kalendar tiskamo u ograničenom broju kao plakat, na B2 formatu. Namjera nam je istaknuti plakate na javnim mjestima na kojima se masovno okupljaju ljudi: u čekaonicama, u hodnicima i učionicama škola i fakulteta, kao i na sličnim mjestima kako bi bili dostupni što širem krugu ljudi, koji bi ih pogledali, naučili nešto novo i zainteresirali se za proučavanje navedenih stavki i općenito naše baštine.
Pored toga, Kalendar izradimo i u u digitalnom obliku, u PDF formatu ili/i kao sliku, i postavimo na našu web stranicu.
Kalendar možete „skinuti“ klikom na KALENDAR-2021 (.png), isprintati (A3 format ili veći) ili ga možete zadržati u digitalnom obliku, kao sliku. Može vam poslužiti kao kvalitetan vodič i pomagalo za podsjećanje, učenje, obilježavanje značajnih dana i za planiranje različitih aktivnosti. Podijelite ga s drugima, pogledajte svakodnevno i podsjetite se na značajne dane kroz godinu.
Detalje o svakom od „značajnih“ ali i o svakom od ostalih „običnih“ dana kroz godinu možete pogledati na Tropletovoj stranici www.troplet.ba, klikom na pojedini naslov u izborniku „Katolički kalendar“. Tu se nalazi i popis svih patrona i pripadajućih župa u BiH.
Poveznica: KALENDAR-2021