Virtualna izložba „Od Božića do Božića – Pučka pobožnost Hrvata u Bosni i Hercegovini“

Nažalost, evo tek na kraju božićnog vremena, na blagdan Krštenja Gospodinova smo saznali za virtualnu izložbu „Od Božića do Božića – Pučka pobožnost Hrvata u Bosni i Hercegovini“ pa je stoga tek danas predstavljamo i na našoj, Tropletovoj web stranici. Predlažemo, pogledajte, pročitajte, naučite nešto novo, uživajte. Na dobro vam došlo vrijeme kroz godinu! (HKZ Troplet)

Bez naslova

VIRTUALNA IZLOŽBA „OD BOŽIĆA DO BOŽIĆA – PUČKA POBOŽNOST HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI“

DUBROVNIK (IKA)

Virtualna izložba „Od Božića do Božića – Pučka pobožnost Hrvata u Bosni i Hercegovini“ postavljena je i predstavljena u srijedu 23. prosinca na mrežnim stranicama Hrvatske matice iseljenika.

Autor izložbe je etnolog karmelićanin dr. sc. o. Zvonko Martić.

Izložba predstavlja nematerijalne kulturne aspekte kulture i pučke tradicije koji slijede liturgijski kalendar. Običaji božićnog i korizmeno-uskrsnog ciklusa, ali i dana kroz godinu prikazani su kroz vrsne fotografije Jasmina Fazlagića u kojima se očituje transcendencija duha naroda u njegovoj obuzetosti svetim i svečanim.

O. Martić voditelj je Etnografske zbirke Samostana i duhovnog centra „Karmel sv. Ilije“ na Buškom jezeru u okolci Tomislavgrada, autor je niza izložbi i predavanja, te koautor izvrsno opremljene monografije „Vila bana zvala priko Vrana – Tradicijska odjeća, pjesme i plesovi Hrvata u Bosni i Hercegovini u 21. stoljeću“.

Kustos izložbe, urednik i autor predgovora je etnolog Ivica Kipre, a organizator Hrvatska matica iseljenika – podružnica Dubrovnik.

Izložba ostaje otvorena do 15. siječnja 2020. Na mrežnim stranicama Hrvatske matice iseljenika može se pogledati hrvatska verzija i engleska verzija izložbe.

Izložbu prati i dvojezični katalog.